OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Drożdżówki „Jabłko Malina”

10 października 2015

Email
Print Friendly

To dość nieoczywiste połączenie jabłek z malinami odkryłam po raz pierwszy  robiąc spontanicznie deser z TEGO przepisu. Smak i kolor jabłek zmienia się pod wpływem malin i za to właśnie lubię takie połączenie. Drożdżówki można robić w zasadzie przez cały rok, bo zarówno jabłka jak i mrożone maliny są cały czas dostępne. Muszę jednak przyznać, że jak dla mnie to drożdżówki wczesnowiosenne, które robię zanim na straganach pojawią się pierwsze truskawki czy rabarbar. Oczywiście najlepsze są świeżutkie ;)

 

 

 

Składniki na 10 drożdżówek:

14 g drożdży

16 g cukru wanilinowego

1/3 łyżeczki soli

1 łyżeczka wody

70 g masła

65 g cukru

200 ml mleka

2 małe jajka

420 g mąki

Dodatkowo:

1 duże jabłko

100 g malin (świeżych lub mrożonych)

+1 małe jajko + łyżka mleka (do posmarowania bułeczek)

na kruszonkę:

70 g miękkiego lub roztopionego masła

100 g mąki

1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)

60 g cukru

 

Drożdże zasypać cukrem wanilinowym, dodać sól i łyżeczkę wody. Rozetrzeć całość łyżeczką. Całość ma być płynna.

W rondelku roztopić masło. Zdjąć z palnika. Do ciepłego masła wlać mleko, które się dzięki temu ogrzeje. Dodać cukier i zamieszać, żeby się rozpuścił.

Jajka roztrzepać.

Do miski wsypać mąkę. Wlać jajka, drożdże i zawartość rondelka. Wymieszać, a następnie wyrabiać. (Dużą pomocą jest robot z zamocowanym hakiem lub mikser z hakami). Wyrabiać tak długo, aż ciasto przestanie się kleić, będzie gładkie i elastyczne. (robotem zajmuje to kilka minut, ręcznie troszkę dłużej). Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 h. Po tym czasie ciasto podzielić na 10 części (po około 80 g każda). Uformować okrągłe bułeczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach (po 5 bułeczek na jedna dużą blachę). Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 45 minut.

 W między czasie zagnieść składniki na kruszonkę oraz obrać i pokroić w kostkę jabłko.

Piekarnik rozgrzać do 185 stopni C (z termoobiegiem).

W każdej bułeczce zrobić duże wgłębienie. Do wgłębień rozłożyć owoce. Jajko roztrzepać z łyżką mleka i pędzelkiem posmarować brzegi drożdżówek. Posypać kruszonką. Piec około 20 minut. ( Ja wkładam do piekarnika jednocześnie 2 blaszki).Wystudzić na kratce.

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl