Gruszki w cieście imbirowym
13 października 2015
Ciasto, które robię obowiązkowo od kilku lat w chłodniejsze jesienne dni… Dostaliśmy mnóstwo pysznych gruszek i znów była okazja, by wrócić do tego przepisu. Oprócz świeżego imbiru do ciasta dodałam też cynamon i odrobinę przyprawy do piernika, dzięki temu ciasto pachnie i smakuje wspaniale. Jak widać na zdjęciach gruszek jest w cieście chyba więcej niż ciasta- dlatego nazwałam je „Gruszki w cieście imbirowym”, a nie odwrotnie ;)
Składniki:
3 duże jajka
150 g miękkiego masła
140 g cukru
2 łyżeczki świeżo tartego imbiru (można użyć takiego w proszku)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika (można pominąć)
140 g mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
6-7 niedużych dobrych gruszek +
1 łyżka soku z cytryny
+odrobina masła i bułka tarta do przygotowania formy
+ cukier puder do oprószenia ciasta
Gruszki obrać, przekroić na połówki i pozbawić gniazd nasiennych (użyłam do tego okrągłej łyżki do melona), można pokroić je na mniejsze kawałki, następnie skropić sokiem z cytryny i odstawić na czas przygotowania ciasta.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
W misce umieścić masło, dodać cukier i ucierać mikserem, aż do uzyskania puszystej masy.
Dodawać po jednym jajku, po każdym dokładnie zmiksować całość.
Dodać starty na drobnej tarce imbir.
Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz z przyprawami sypkimi, wymieszać wyłączonym mikserem lub łyżką, następnie jeszcze krótko miksować całość na średnich obrotach.
Formę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą- użyłam ceramicznej formy o średnicy 28 cm.
Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Rozłożyć gęsto gruszki.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 40-50 minut-do suchego patyczka (czyli tak by drewniany patyczek wbity w ciasto, po wyjęciu był czysty-bez śladów surowego ciasta).
Podawać na ciepło np. z lodami waniliowymi lub po wystudzeniu do herbatki :)
Dodaj komentarz