Jabłka z malinami pod maślaną kruszonką
10 października 2015
Zwykle kwaśne jabłka łączymy z cynamonem (co uwielbiam) ale tym razem miałam ochotę na coś innego… i dołożyłam do słodkich jabłek pokrojonych w kostkę odrobinę mrożonych malin i całość zapiekłam pod kruszonką. Jabłka przybrały ciekawy kolor i smak :) Nasz Mikołajek był zachwycony i to utwierdziło nie w przekonaniu, że deser jest pyszny :) Wracamy do niego z przyjemnością… Chyba nie ma szybszego i prostszego przepisu na ciepły deser niż owoce zapieczone pod chrupiącą kruszonką- spróbujcie go w tej lekkiej, pachnącej słońcem wersji :)
Na 2-3 porcje:
3 średnie jabłka słodkiego gatunku
garść mrożonych malin (w sezonie świeżych :)
2 łyżeczki proszku budyniowego (np. wniliowego)
na kruszonkę:
1/4 szklanki mąki
2 i 1/2 łyżki cukru
30 g masła
+ odrobina cukru pudru do oprószenia
Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
Jabłka obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę, umieścić na talerzu, dodać mliny i proszek budyniowy, delikatnie wymieszać. (Gdy jabłka są kwaśne można dodać troszkę cukru). Rozdzielić pomiędzy naczynia do zapiekania. (Można zrobić w jednym większym naczyniu żaroodpornym).
Zagnieść składniki na kruszonkę rozcierając je między palcami, następnie posypać owoce.
Piec około 15- 20 minut – aż kruszonka lekko się zezłości.
Lekko przestudzić, oprószyć cukrem pudrem i podawać :)
Dodaj komentarz