Kremowe serniczki waniliowe (pieczone)
10 października 2015
Oto kolejny przepis z wykorzystaniem formy na muffinki -naprawdę trzeba ją mieć w swojej kuchni:) A jeśli chodzi o serniczki… Spód przygotowujemy z ciasteczek zbożowych, które rozdrabniamy, następnie mieszamy z roztopionym masłem. Masa sernikowa powstała z połączenia twarogu, który zmieliłam w malakserze oraz kremowego serka mascarpone. Oczywiście w waniliowych serniczkach nie mogło zabraknąć ziarenek wanilii ;) -użyłam jednej dorodnej laski waniliowej. A na wierzchu lekko kwaśny akcent-czyli pierwsze polskie truskawki :) Idealne serniczki na wszelkie wiosenno-letnie przyjęcia w ogrodzie :)
Składniki na 10 serniczków:
50 g masła
150 g ciastek zbożowych (najlepiej bez cukru)
250 g twarogu półtłustego lub tłustego (użyłam twarogu typu klinek)
250 g mascarpone
1 laska wanilii
1 białko z dużego jajka
1 czubata łyżka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
odrobina soli
+ świeże truskawki do podania
Masło roztopić.
Ciastka pokruszyć w malakserze, albo umieścić w ściereczce i rozdrobnić uderzając wałkiem.
Do rondelka z masłem przesypać pokruszone ciasteczka i dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C.
Dwukrotnie zmielić twaróg w maszynce do mielenia lub malakserem, można też przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wydrążyć łyżeczką lub nożem ziarenka.
W misce umieścić przemielony twaróg, ziarenka z wanilii, mascarpone (jeśli w pojemniku oddzieliła się woda, to ją wylać), jedno duże białko, mąkę, cukier puder i szczyptę soli.
Wszystko zmiksować.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami (użyłam takich, które są wodoodporne i tłuszczoodporne).
Na dno każdej papilotki wsypać czubatą łyżkę ciasteczek , ubić.
Masę sernikową rozłożyć na spody ciasteczkowe i wyrównać.
Włożyć do rozgrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C.
Piec około 30 minut.
Wyjąć, wystudzić, przełożyć do plastikowego pojemnika i schłodzić w lodówce.
Podawać ze świeżymi truskawkami (malinami, borówkami, jeżynami, poziomkami).
Dodaj komentarz
Czy białko dajemy do masy ubite czy płynne?
Proszę podać nazwę i gdzie mogę kupić takie papilotki do pieczenia?chcę je zrobić na święta. Które serniczki są lepsze te czy może wiedeńskie?
Białko dodajemy bez ubijania, wiedeńskie są również pyszne- chyba osobiście bardziej je lubię, ale mój mąż woli te 🙂
Po 30 minutach pieczenia w 120 st serniczki nie były upieczone.
Wszystko zależy w tym wypadku od rodzaju użytego sera. Ja użyłam tak jak w przepisie twardego sera w kawałku (nie twarogu sernikowego) a to bardzo ważne bo “utwardzaczem” łączącym serniczki jest tylko jedno białko i jedna łyżka mąki, którym wystarczy w zupełności pół godziny pieczenia w tak malutkich papilotkach. Jeżeli był użyty inny rodzaj sera (bardziej wodisty) to czas pieczania może się bardzo wysłużyć bo woda musi odparować, no i druga sprawa to czas schładzania serników. Zaraz po upeczeniu mogą być jeszcze mięciutkie i delikatne, ale ostateczną konsystencję serniczki osiągałją po porządnym schłodzeniu w lodówce.