OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Kremowe serniczki waniliowe (pieczone)

10 października 2015

Email
Print Friendly

 

Oto kolejny przepis z wykorzystaniem formy na muffinki -naprawdę trzeba ją mieć w swojej kuchni:) A jeśli chodzi o serniczki… Spód przygotowujemy z ciasteczek zbożowych, które rozdrabniamy, następnie mieszamy z roztopionym masłem. Masa sernikowa powstała z połączenia twarogu, który zmieliłam w malakserze oraz kremowego serka mascarpone. Oczywiście w waniliowych serniczkach nie mogło zabraknąć ziarenek wanilii ;) -użyłam jednej dorodnej laski waniliowej. A na wierzchu lekko kwaśny akcent-czyli pierwsze polskie truskawki :) Idealne serniczki  na wszelkie wiosenno-letnie przyjęcia w ogrodzie :)

 

 

Składniki na 10 serniczków:

50 g masła

150 g ciastek zbożowych (najlepiej bez cukru)

250 g twarogu półtłustego lub tłustego (użyłam twarogu typu klinek)

250 g mascarpone

1 laska wanilii

1 białko z dużego jajka

1 czubata łyżka mąki pszennej

1/2 szklanki cukru pudru

odrobina soli

+ świeże truskawki do podania

 

Masło roztopić.

Ciastka pokruszyć w malakserze, albo umieścić w ściereczce i rozdrobnić uderzając wałkiem.Do rondelka z masłem przesypać pokruszone ciasteczka i dokładnie wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C.

Dwukrotnie zmielić twaróg w maszynce do mielenia lub malakserem, można też przecisnąć przez praskę do ziemniaków.

Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wydrążyć łyżeczką lub nożem ziarenka.

W misce umieścić  przemielony twaróg, ziarenka z wanilii, mascarpone (jeśli w pojemniku oddzieliła się woda, to ją wylać), jedno duże białko, mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Wszystko zmiksować.

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami (użyłam takich, które są wodoodporne i tłuszczoodporne).

Na dno każdej papilotki wsypać czubatą łyżkę ciasteczek , ubić. Masę sernikową  rozłożyć na spody ciasteczkowe i wyrównać.

Włożyć do rozgrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C. Piec około 30 minut.

Wyjąć, wystudzić, przełożyć do plastikowego pojemnika i schłodzić w lodówce.

Podawać ze świeżymi truskawkami (malinami, borówkami, jeżynami, poziomkami).

Dodaj komentarz

Czy białko dajemy do masy ubite czy płynne?
Proszę podać nazwę i gdzie mogę kupić takie papilotki do pieczenia?chcę je zrobić na święta. Które serniczki są lepsze te czy może wiedeńskie?

Białko dodajemy bez ubijania, wiedeńskie są również pyszne- chyba osobiście bardziej je lubię, ale mój mąż woli te  🙂

Po 30 minutach pieczenia w 120 st serniczki nie były upieczone.

Wszystko zależy w tym wypadku od rodzaju użytego sera. Ja użyłam tak jak w przepisie  twardego sera w kawałku (nie twarogu sernikowego) a to bardzo ważne bo “utwardzaczem” łączącym serniczki jest tylko jedno białko i jedna łyżka mąki, którym wystarczy w zupełności pół godziny pieczenia w  tak malutkich papilotkach. Jeżeli był użyty inny rodzaj sera (bardziej wodisty) to czas pieczania może się bardzo wysłużyć bo woda musi odparować, no i druga sprawa to czas schładzania serników. Zaraz po upeczeniu mogą być jeszcze mięciutkie i delikatne, ale ostateczną konsystencję serniczki osiągałją po porządnym schłodzeniu w lodówce.

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl