Kruche serduszka z zapiekanym lukrem
10 października 2015

Przepyszne kruchutkie ciasteczka na delikatnym cieście, osłodzone zapiekanym różowym lukrem… UWIELBIAM je i jestem w stanie zjeść ich tyle…,że aż wstyd się przyznać ;) Można zapakować je w celofan i podarować komuś… od serca :)
Składniki na 3 prostokątne blaszki ciasteczek:
300 g mąki
200 g masła (miękkiego)
3 żółtka (jajka powinny mieć temperaturę pokojową)
16 g cukru wanilinowego
50 g cukru pudru
Na lukier:
2 białka z niedużych jajek
1 szklanka cukru pudru
kilka kropel czerwonego barwnika (np. dr Oetker)
Z podanych składników zagnieść ciasto. Odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 3-4 mm. Blat oraz wałek można podsypywać odrobiną mąki. Foremką w kształcie serca wycinać ciasteczka i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Gdy wszystkie ciasteczka są już wycięte przygotować lukier. Białka razem z cukrem pudrem i barwnikiem umieścić w naczyniu i ubijać mikserem.(Najlepiej ubić go w niedużym ale dość wysokim kubku-nabierze więcej powietrza). Lukier powinien być gęsty ale nadal płynny i puszysty. Na przygotowane ciasteczka nakładać cienką warstwę lukru.
Lukier można nakładać łyżeczką, ale prościej (i estetyczniej) jest przelać go do jednorazowego rękawa cukierniczego lub grubszego woreczka, następnie delikatnie odciąć róg i wyciskać cienką warstwę lukru na ciasteczka. Najlepiej zacząć od konturów, następnie wypełniać środki.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C.
Piec około 15 minut lub aż do momentu gdy ciasteczka delikatnie się zarumienią. Wystudzić i gotowe :)
Uwaga! W piekarniku lukier może wyglądać jakby się „odklejał”, ale po wystudzeniu ciasteczek wraca na swoje miejsce.
Ps. Ciasteczkom można nadać dowolny kształt i kolor lukru- w zależności od okazji :)
Dodaj komentarz