Kultowe babeczki śmietankowo-karmelowe
10 października 2015

Pyszne babeczki na biszkoptowych spodach, wypełnione lekkim kremem karmelowym, udekorowane bitą śmietaną i prażonymi płatkami migdałów-brzmi zachęcająco? Robiąc babeczki na bazie biszkoptu, najważniejsze jest, by ich nie przesuszyć w piekarniku, stanowią wspaniałą bazę do babeczek z kremami-w tym przepisie sprawdzają się znakomicie! Najlepiej smakują dobrze schłodzone. A dlaczego kultowe? Dlatego, że przetestowane wiele razy przeze mnie, ale jeszcze więcej razy przez czytelniczki mysweetworld.pl oraz moje koleżanki i kuzynki, którym dałam przepis :). Zawsze jak ktoś pyta mnie o przepis na pyszne babeczki, polecam właśnie ten, bo jestem pewna, że te babeczki wszystkim smakują, udają się, są proste i efektowne. Bardzo polecam :)
Muszę nieskromnie przyznać,że to jeden z moich najlepszych autorskich przepisów ;).
Składniki na 12-14 babeczek:
4 jajka
120 g
cukru
16 g
cukru wanilinowego (1 opakowanie)
100 g
mąki
40 g
maki ziemniaczanej
szczypta soli
Na nadzienie:
250 g
mascarpone (prosto z lodówki)
250 g
konfitury mlecznej- "Dulce de leche" lub masy krówkowej z puszki (schłodzonej w lodówce przynajmniej przez kilka godzin- im dłużej tym lepiej!)
Dodatkowo:
330 ml śmiatany kremówki (np. 1 kubek z Mlecznej Doliny)
1 i 1/2 opakowania śmietanfixu
1 czubata łyżka cukru pudru (przesianego przez sitko)
60 g
płatków migdałowych
Piekarnik rozgrzać do 165 ºC.
Białka bardzo starannie oddzielić od żółtek. Dodać do białek szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę (nie dłużej-żeby nie „przebić” piany). Stopniowo dodawać cukier i cukier wanilinowy cały czas ubijając. Dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec do piany przesiać przez sitko mąkę i wyłączonym mikserem lub szpatułką wmieszać delikatnie mąkę w masę.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i rozdzielić do nich masę, tak by papilotki były wypełnione ponad połowę ich wysokości. Piec przez około 15 minut (do suchego patyczka
– nie dłużej
, żeby nie przesuszyć babeczek). Przygotować dużą drewnianą deskę lub stolnicę, wyjąć formę z babeczkami z piekarnika i upuścić z wysokości (około 25 cm)- chodzi o to, by z babeczek uszło powietrze, dzięki czemu nie opadną. Wystudzić w temperaturze pokojowej.
W międzyczasie na suchej patelni, rozgrzanej na średniej mocy palnika uprażyć płatki migdałowe od czasu do czasu potrząsając patelnią- by się nie przypaliły.
Przygotować krem karmelowy. W misce umieścić konfiturę mleczną lub masę krówkową i mascarpone (muszą być bardzo zimne). Ubić mikserem początkowo na wolnych obrotach, następnie na szybszych- masa powinna być gęsta i jednolita. (Ubijanie trwa krótko i nie należy ubijać dłużej niż to konieczne). Z wystudzonych babeczek wydrążyć środki. Krem rozłożyć między babeczki- do każdej babeczki powinny się zmieścić po dwie czubate łyżeczki kremu. Śmietanę ubić ze śmietanfiksem i cukrem pudrem zgodnie z instrukcją na opakowaniu smietanfixu. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wycisnąć śmietanę na babeczki. Udekorować uprażonymi płatkami migdałowymi.
Uwaga: Babeczki można upiec i ponadziewać kremem karmelowym dzień przed ich podaniem, przechowywać w lodówce w szczelnym plastikowym pojemniku. Żeby bita śmietana zachowała ładny kształt na babeczkach- najlepiej ubić ją tuż przed podaniem.
Są najepsze <3
Dodaj komentarz
A prosze do pieczenia nie trzeba?
Nie treba, nidy nie daję 🙂
Niezawodny przepis, testowany dziesiątki razy 🤗
Dzięki Asiu za wiadomość, cieszę się, że przepis tak się przydał :*
Będę robić na weekend. Wyglądają pysznie. Dziękuję za przepis🙂
To ja dziękuję za wiadomość 🙂 Pozdrawiam :*
Potwierdzam, to najlepsze babeczki jakie kiedykolwiek robiłam i jadłam. Nikt nie przechodzi obok nich obojętnie, wszyscy pytają o przepis 😀
Bardzo dziękuję za wiadomość, miło mi takie wiadomości czytać! :* :*
Cała moja rodzina uwielbia te babeczki. Robię je na wszystkie imprezy i nigdy się nie nudzą. Pyszne, proste, oryginalne. DZIĘKI ZA TAKI FENOMENALNY PRZEPIS! polecam wszystkim czytelniko tego bloga. Nie zawiedziecie się!
WIelkie dzięki Lidziu <3 Bardzo mi miło <3
No po prostu BAJKA, takie pyszne !!!!!!
<3 :*
O matko jakie apetyczne!!!
Najlepsze babeczki!! Bardzo proste no i przepyszne, polecam i dziękuję za taki super przepis 🙂