Lekkie babeczki z konfiturą malinową i śmietankowym kremem
10 października 2015

M
ięciutkie babeczki z domową konfiturą malinową ukrytą w środku i udekorowane śmietankowym kremem- rozpływają się w ustach. Są rozkoszne i wszyscy je bardzo lubimy :) Spróbujcie je zrobić, a pewnie szybko do nich powrócicie, zwłaszcza jeśli w swoich spiżarkach macie pyszne konfitury, ja użyłam malinowej, ale świetnie sprawdzi się również jagodowa lub truskawkowa :)
Składniki na 12 małych babeczek:
3 jajka
100 g cukru
75 g mąki
30 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Na krem:
250 g mascarpone
250 g śmietanki kremówki 30%
4 krople czerwonego barwnika
1-2 krople niebieskiego barwnika
2 czubate łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
1 mały słoiczek konfitury malinowej lub innej
Piekarnik rozgrzać do 165 ºC.
Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę (nie dłużej-żeby nie „przebić” piany). Stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec do piany przesiać przez sitko mąkę (pszenną i ziemniaczaną) i wyłączonym mikserem lub szpatułką wmieszać delikatnie mąkę w masę.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i rozdzielić do nich masę, tak by papilotki były wypełnione do 3/4 wysokości. Można przełożyć masę do rękawa cukierniczego z odciętym rogiem i w ten sposób wyciskać ciasto do papilotek.
Piec przez około 15 minut.
Babeczki powinny wyrosnąć niewiele ponad papilotkę, być delikatnie zarumienione, a patyczek wbity w ciasto ma być po wyjęciu czysty i suchy. Najważniejsze jednak jest by nie przesuszyć babeczek w piekarniku i nie piec ich dłużej niż to konieczne. Przygotować dużą drewnianą deskę lub stolnicę, wyjąć formę z babeczkami z piekarnika i upuścić dwukrotnie z wysokości (około 25 cm)- chodzi o to, by z babeczek uszło powietrze, dzięki czemu nie opadną. Wystudzić w temperaturze pokojowej.
Wydrążyć środki babeczek tak by do każdej zmieściły się po dwie łyżeczki konfitury. Nałożyć konfiturę do babeczek.
Przygotować krem. W misce umieścić mascarpone, kremówkę (muszą być porządnie schłodzone) i barwniki. Ubijać mikserem początkowo na wolnych obrotach, następnie na większych jednocześnie energicznie ruszając mikserem po całej powierzchni kremu. Gdy masa już będzie odpowiednio gęsta dodać przesiany przez sitko cukier puder i krótko zmiksować całość. Przełożyć krem do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i udekorować babeczki.
Podawać od razu lub przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce.
Uwaga: Barwniki spożywcze można pominąć. Dla uzyskania koloru „pudrowego różu” kilka kropel czerwonego barwnika i odrobinę niebieskiego. Efekt widoczny jest na zdjęciach.
Dodaj komentarz