OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Lekkie babeczki z konfiturą malinową i śmietankowym kremem

10 października 2015

Email
Print Friendly

Mięciutkie babeczki z domową konfiturą malinową ukrytą w środku i udekorowane śmietankowym kremem- rozpływają się w ustach. Są rozkoszne i wszyscy je bardzo lubimy :) Spróbujcie je zrobić, a pewnie szybko do nich powrócicie, zwłaszcza jeśli w swoich spiżarkach macie pyszne konfitury, ja użyłam malinowej, ale świetnie sprawdzi się również jagodowa lub truskawkowa :)

 

 

 

Składniki na 12 małych babeczek:

3 jajka

100 g cukru

75 g mąki

30 g mąki ziemniaczanej

szczypta soli

Na krem:

250 g mascarpone

250 g śmietanki kremówki 30%

4 krople czerwonego barwnika

1-2 krople niebieskiego barwnika

2 czubate łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

1 mały słoiczek konfitury malinowej lub innej

 

Piekarnik rozgrzać do 165 ºC.

Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę (nie dłużej-żeby nie „przebić” piany). Stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec do piany przesiać przez sitko mąkę (pszenną i ziemniaczaną) i wyłączonym mikserem lub szpatułką wmieszać delikatnie mąkę w masę.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i rozdzielić do nich masę, tak by papilotki były wypełnione do 3/4 wysokości. Można przełożyć masę do rękawa cukierniczego z odciętym rogiem i w ten sposób wyciskać ciasto do papilotek.

Piec przez około 15 minut.

Babeczki powinny wyrosnąć niewiele ponad papilotkę, być delikatnie zarumienione, a patyczek wbity w ciasto ma być po wyjęciu czysty i suchy. Najważniejsze jednak jest by nie przesuszyć babeczek w piekarniku i nie piec ich dłużej niż to konieczne. Przygotować dużą drewnianą deskę lub stolnicę, wyjąć formę z babeczkami z piekarnika i upuścić dwukrotnie z wysokości (około 25 cm)- chodzi o to, by z babeczek uszło powietrze, dzięki czemu nie opadną. Wystudzić w temperaturze pokojowej.

Wydrążyć środki babeczek tak by do każdej zmieściły się po dwie łyżeczki konfitury. Nałożyć konfiturę do babeczek.

Przygotować krem. W misce umieścić mascarpone, kremówkę (muszą być porządnie schłodzone) i barwniki. Ubijać mikserem początkowo na wolnych obrotach, następnie na większych jednocześnie energicznie ruszając mikserem po całej powierzchni kremu. Gdy masa już będzie odpowiednio gęsta dodać przesiany przez sitko cukier puder i krótko zmiksować całość. Przełożyć krem do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i udekorować babeczki.

Podawać od razu lub przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce.

Uwaga: Barwniki spożywcze można pominąć. Dla uzyskania koloru „pudrowego różu” kilka kropel czerwonego barwnika i odrobinę niebieskiego. Efekt widoczny jest na zdjęciach.

 

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl