OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Lody poziomkowo-różane

10 października 2015

Email
Print Friendly

 

Zainspirowana ciekawym przepisem i apetycznym zdjęciem semifreddo jagodowego w magazynie „Słodkie lato” stworzyłam podobne „dzieło” ale w roli głównej wystąpiły poziomki i odrobina ekstraktu różanego, który nadaje niepowtarzalnego smaku lodom.Są jedyne w swoim rodzaju… Pyszne i pachnące! Jeżeli nie macie dostępu do tylu poziomek możecie użyć truskawek lub wymieszać truskawki i poziomki. Ekstrakt różany można zastąpić nalewką poziomkową/truskawkową/wieloowocową lub wodą różaną- lody będą trochę inne w smaku ale na pewno przepyszne :)

 

 

 

Składniki na 1 litr lodów:

150 g poziomek

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soku z cytryny

1-2 łyżeczki domowego ekstraktu różanego (kupionego w sklepie dodajemy mniej)

3 żółtka

1 łyżka mleka

70 g cukru pudru

16 g cukru wanilinowego

330 ml śmietanki 30%

Na sos:

150 g poziomek lub truskawek

1 łyżka cukru

1 łyżeczka domowego ekstraktu różanego (lub kilka kropel kupionego w sklepie)

1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej rozrobiona w łyżce zimnej wody

+ świeże poziomki do podania           

 

Poziomki przeznaczone na lody zblendować z cukrem. Przelewać do rondelka i podgrzewać na wolnym ogniu, gdy sos zacznie wrzeć -zdjąć z palnika, dodać sok z cytryny oraz ekstrakt różany, wymieszać całość i wystudzić.

Przygotować pojemnik do mrożenia lodów (użyłam wąskiego plastikowego pojemnika po lodach) i dokładnie wyłożyć folią spożywczą*.

Żółtka, mleko, cukier puder i cukier wanilinowy umieścić w średniej misce. Miskę umieścić na garnku z lekko gotującą się wodą (najlepiej, by para nie uciekała bokami). Ubijać całość mikserem około 5-6 minut. Miskę zdjąć z garnka i umieścić w większej misce z zimną wodą, ubijać pianę (jednocześnie schładzając) przez kolejne 5 minut. Odstawić.

W osobnym naczyniu ubić schłodzoną śmietanę kremówkę, następnie delikatnie wymieszać z pianą z żółtek i puree poziomkowym. Przelać do przygotowanego pojemnika przykryć szczelnie wieczkiem lub folią spożywczą i umieścić w zamrażarce najlepiej na całą noc.

Przygotować sos:

Poziomki lub truskawki zblendować „ z grubsza” i zagotować z cukrem i ekstraktem różanym na wolnym ogniu. Dodać skrobię rozrobioną w łyżce wody i energicznie mieszać do zagotowania (tak jak robi się kisiel). Wystudzić i schłodzić w lodówce.

Przed podaniem do sosu dorzucić garść poziomek i delikatnie wymieszać.

 

* Pojemnika nie trzeba wykładać folią jeżeli lody będziecie nakładać łyżka lub gałkownicą. Ja wyłożyłam pojemnik folią, po to by móc wyjąć w całości zamrożone lody i kroić nożem na kostki.

 

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl