Maślane placuszki z jagodami
10 października 2015
Było piękne lipcowe popołudnie… właśnie wróciliśmy ze spaceru i wszyscy mieliśmy ochotę na małe co nieco :) Po chwili w kuchni pachniało już placuszkami z dużą ilością jagód… Moje maluszki jadły tak ochoczo, że aż serce rosło !! I te słodkie granatowo-fioletowe buźki- przeurocze … :)
Składniki na około 25 placuszków:
2 łyżki masła
2 szklanki maślanki
szczypta soli (1/4 łyżeczki)
1 łyżka cukru z wanilią lub 1 opakowanie cukru wanilinowego
4 łyżki cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1 i 1/2 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki jagód
Do podania :
jogurt lub kwaśna śmietana, cukier puder, świeże jagody.
Masło roztopić. W misce umieścić maślankę, dodać roztopione masło, sól, cukier i cukier wanilinowy- wymieszać rózgą kuchenną lub mikserem. Wbić jajka i mieszać energicznie, aż całość będzie jednolita. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, następne dodać do mieszanki- zmiksować na jednolite, gładkie cisto.
Na koniec dodać jagody i wymieszać całość łyżką.
Smażyć bez tłuszczu na patelni o nieprzywierającej powłoce (na średniej mocy palnika około 2,5 minuty z jednej strony i około 2 minuty z drugiej strony).
Podawać na ciepło z jogurtem (kwaśną śmietaną) i jagodami, oprószone cukrem pudrem.
Dodaj komentarz