Mojito bezalkoholowe
10 października 2015

Pewnie spotkaliście się już z drinkiem „Mojito” , być może z lodami lub deserami o tym limonkowo-miętowym smaku. W oryginalnej kubańskiej wersji drinka powinien być alkoholowy dodatek w postaci białego rumu. Ja zrobiłam napój bez procentów, ale polecam również wypróbować z Bacardi. Wspaniały słodko-kwaśny smak, bardzo aromatyczny i orzeźwiający. Zapraszam na moją wersję Mojito :)
Składniki na 4 małe porcje lub 2 duże:
2 szklanki lodu (może być kruszony)
3-4 gałązki mięty
dodatkowe listeczki lub małe gałązki mięty do podania
2 łyżki cukru trzcinowego
500 ml mineralnej wody gazowanej (toniku, sprite, schweppes np. bitter lemon)
1 i 1/2 limonki
W moździerzu umieścić listki mięty z 4 gałązek (około 15 średnich listków), dodać cukier trzcinowy i ucierać, tak by rozetrzeć listeczki na możliwie jak najmniejsze kawałki i by dały jak najwięcej smaku i aromatu.
Wycisnąć sok z limonki i dalej ucierać, aż cukier się rozpuści.
Pozostałą połówkę limonki pokroić na plasterki.
W szklankach lub butelkach umieścić lód, kółeczka limonki, listki mięty i rozdzielić syrop utarty moździerzu, zalać wodą lub innym napojem.*
To wersja bezalkoholowa mojito, która stanowi doskonałą bazę do alkoholowego drinka, wystarczy dodać do każdego drinka 30-50 ml białego rumu np. Bacardi i gotowe :)
Używając innych napojów niż woda gazowana lepiej dodać 1 łyżkę cukru trzcinowego zamiast dwóch :)
Dodaj komentarz