OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Mrożona woda ziołowa z lawendą

10 października 2015

Email
Print Friendly

Jeżeli lubicie aromatyczne herbaty ziołowe, to ten orzeźwiający napój jest dla Was- idealny na upalne dni, których tego roku było tak wiele.  W niedużym imbryku zaparzyłam dwa rodzaje mięty, gałązki lawendy, kwiatki dzikiego fiołka (bratki) i kilka listków melisy.  Żeby uzyskać delikatny różowy kolor naparu dodałam jeszcze kilka jeżyn. Duży dzbanek wypełniłam kostkami lodu, takimi zwykłymi oraz takimi, w których miałam zamrożone kwiatki bratka i listki ziół, dodałam jeszcze świeże gałązki lawendy, wlałam pachnący napar, dopełniłam dzbanek wodą i voilà. Woda ma smak miętowy z wyczuwalną lawendową nutą, jest bardzo orzeźwiająca i gasi pragnienie. Świeża lawenda ma również posmak miętowy więc dobrze współgra z resztą ziół, a przy tym ma mnóstwo  pozytywnych właściwości. Uspakaja nerwy, ale jednocześnie pobudza umysł, działa przeciwbólowo, antybakteryjnie i wspomaga układ trawienny. Bardzo polecam :)

 

 

Na napar:

4 gałązki mięty

2-3 gałązki lawendy (całe- liście i kwiaty)

1 gałązka melisy

kilka kwiatów bratka

5 jeżyn

500 ml wrzątku

Ponadto:

kostki lodu

kwiatki bratka

gałązki i kwiaty lawendy

kilka jeżyn

świeże listki ziół (mięta, melisa)

 

W imbryku umieścić wszystkie składniki na napar, zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem 10 minut. Jeżyny można delikatnie rozgnieść, by puściły sok. Wystudzić napar.

W dużym dzbanku umieścić połowę kostek lodu, dodać małe listki ziół, 1-2 gałązki lawendy, bratki i jeżyny, dodać drugą część lodu i zalać całość zimnym (lub letnim) naparem.

Dopełnić wodą mineralną.

Rada: Napar można przed wlaniem do dzbanka dodatkowo posłodzić miodem, lub cukrem trzcinowym, można również dodać sok z połowy cytryny lub sok jeżynowy

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl