Mrożona woda ziołowa z lawendą
10 października 2015
Jeżeli lubicie aromatyczne herbaty ziołowe, to ten orzeźwiający napój jest dla Was- idealny na upalne dni, których tego roku było tak wiele. W niedużym imbryku zaparzyłam dwa rodzaje mięty, gałązki lawendy, kwiatki dzikiego fiołka (bratki) i kilka listków melisy. Żeby uzyskać delikatny różowy kolor naparu dodałam jeszcze kilka jeżyn. Duży dzbanek wypełniłam kostkami lodu, takimi zwykłymi oraz takimi, w których miałam zamrożone kwiatki bratka i listki ziół, dodałam jeszcze świeże gałązki lawendy, wlałam pachnący napar, dopełniłam dzbanek wodą i voilà
. Woda ma smak miętowy z wyczuwalną lawendową nutą, jest bardzo orzeźwiająca i gasi pragnienie. Świeża lawenda ma również posmak miętowy więc dobrze współgra z resztą ziół, a przy tym ma mnóstwo pozytywnych właściwości. Uspakaja nerwy, ale jednocześnie pobudza umysł, działa przeciwbólowo, antybakteryjnie i wspomaga układ trawienny. Bardzo polecam :)
Na napar:
4 gałązki mięty
2-3 gałązki lawendy (całe- liście i kwiaty)
1 gałązka melisy
kilka kwiatów bratka
5 jeżyn
500 ml wrzątku
Ponadto:
kostki lodu
kwiatki bratka
gałązki i kwiaty lawendy
kilka jeżyn
świeże listki ziół (mięta, melisa)
W imbryku umieścić wszystkie składniki na napar, zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem 10 minut. Jeżyny można delikatnie rozgnieść, by puściły sok. Wystudzić napar.
W dużym dzbanku umieścić połowę kostek lodu, dodać małe listki ziół, 1-2 gałązki lawendy, bratki i jeżyny, dodać drugą część lodu i zalać całość zimnym (lub letnim) naparem.
Dopełnić wodą mineralną.
Rada: Napar można przed wlaniem do dzbanka dodatkowo posłodzić miodem, lub cukrem trzcinowym, można również dodać sok z połowy cytryny lub sok jeżynowy
Dodaj komentarz