Muffinki z białą czekoladą i jagodami
10 października 2015
Kolejny przepis na szybkie muffinki… tym razem na bazie maślanej. Uwielbiam białą czekoladę i często kupuję ją w sklepie, bo mam wiele pomysłów na wykorzystanie jej do wypieków i deserów… jednak rzadko zdążę coś z nią upichcić, bo czekolada znika z szafki kosteczka po kosteczce ;) Tym razem udało się jej doczekać na królowanie w muffinkach, a im więcej kawałeczków w każdej muffince- tym są smaczniejsze. Dla kontrastu smakowego dorzuciłam leśne jagody, a dla aromatu otarłam skórkę cytrynową. Całość bardzo do siebie pasuje- polecam :)
Składniki na 12-16 muffinek:
1 duże jajko
1 szklanka maślanki
65 g roztopionego masła
1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
skórka otarta z 1 cytryny
1 tabliczka białej czekolady (100 g)
100 g jagód
cukier puder do oprószenia
serduszka z białej czekolady do dekoracji
W misce roztrzepać jajko, wlać maślankę, roztopione masło i wsypać cukier, następnie mieszać rózgą kuchenną, aż cukier się rozpuści.
Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać otartą skórkę z cytryny i wymieszać całość krótko i energicznie.
Czekoladę posiekać na średniej wielkości kawałki, wsypać do ciasta razem z jagodami i delikatnie wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
Rozdzielić ciasto między foremki tak by sięgało niewiele ponad połowę wysokości papilotek.
Piec około 25 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Wystudzone oprószyć cukrem pudrem i udekorować serduszkami z białej czekolady. (Można położyć je bezpośrednio na babeczkach albo roztopić kilka serduszek lub kostkę białej czekolady nad parą wodną i takiej czekolady użyć jako „kleju” do serduszek.)
Smacznego :)
Dodaj komentarz
A mogą być truskawki?
Mogą być, ale niezbyt duże kawałki 🙂
Czy jagody mogą być mrożone?
Tak 🙂