OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Muffinki z jeżynami i jabłkiem

10 października 2015

Email
Print Friendly

Proste, jogurtowe ciasto muffinkowe wypełnione obficie jeżynami i jabłkiem pokrojonym w kostkę, to coś dla osób, które lubią słodko-kwaśne smaki. Jak większość muffinek, przygotowuje się je bez użycia miksera, wystarczy w jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej płynne, następnie połączyć w całość za pomocą rózgi kuchennej, dodać owoce, rozdzielić między papilotki i upiec :) Dla osłody udekorowałam je lukrem, a dla uroku przyozdobiłam maleńkimi, kolorowymi bratkami, które dziko sieją się w naszym ogrodzie. Smaki jeżyn i jabłka uzupełniają się wzajemnie, a  kwiatki  również są jadalne :)

 

 

Składniki na 10-15 muffinek (zależy od wielkości papilotek) :

Składniki suche:

280 g mąki

1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta sody oczyszczonej (około 1/8 łyżeczki)

Składniki płynne:

2 duże jajka

130 g cukru

1 łyżka domowego cukru waniliowego (cukru z wanilią lub cukru wanilinowego)

300 g jogurtu greckiego

125 ml oleju (pół szklanki)

Owoce:

1 jabłko pokrojone w kostkę

200 g jeżyn  

Lukier:

200 g cukru pudru

kilka łyżek wrzątku

Do dekoracji:

jeżyny

miniaturowe bratki

 

Składniki suche wsypać do miski i zamieszać widelcem.

W drugim naczyniu roztrzepać jajka,  dodać jogurt, cukier, cukier waniliowy i olej, następnie mieszać aż cukier się rozpuści.

Wlać płynną masę do suchych składników i połączyć w całość mieszając energicznie rózgą kuchenną.

Na koniec dodać owoce i delikatnie wmieszać w masę.

Piekarnik rozgrzać do 180 ºC.

Formę na muffini wyłozyć papilotkami.

Przygotowane ciasto rozłożyć do papilotek napełniając je do 3/4 wysokości. (Wygodnie robi się to używając dwóch łyżek lub gałkownicy do lodów)

Piec w temperaturze 180ºC przez około  23-25 minut, lub dłużej, aż się zarumienią, a w środku będą wypieczone.

W międzyczasie utrzeć lukier. Wlać do miseczki 2-3 łyżki wrzątku, wsypać cukier puder i ucierać okrągłą stroną łyżki, w razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę wody lub cukru.

Muffinki przestudzić, polukrować i udekorować przyklejając do tężejącego lukru jeżyny i bratki.

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl