Muffinki z jeżynami i jabłkiem
10 października 2015
P
roste, jogurtowe ciasto muffinkowe wypełnione obficie jeżynami i jabłkiem pokrojonym w kostkę, to coś dla osób, które lubią słodko-kwaśne smaki. Jak większość muffinek, przygotowuje się je bez użycia miksera, wystarczy w jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej płynne, następnie połączyć w całość za pomocą rózgi kuchennej, dodać owoce, rozdzielić między papilotki i upiec :) Dla osłody udekorowałam je lukrem, a dla uroku przyozdobiłam maleńkimi, kolorowymi bratkami, które dziko sieją się w naszym ogrodzie. Smaki jeżyn i jabłka uzupełniają się wzajemnie, a kwiatki również są jadalne :)
Składniki na 10-15 muffinek (zależy od wielkości papilotek) :
Składniki suche:
280 g mąki
1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta sody oczyszczonej (około 1/8 łyżeczki)
Składniki płynne:
2 duże jajka
130 g cukru
1 łyżka domowego cukru waniliowego (cukru z wanilią lub cukru wanilinowego)
300 g jogurtu greckiego
125 ml oleju (pół szklanki)
Owoce:
1 jabłko pokrojone w kostkę
200 g jeżyn
Lukier:
200 g cukru pudru
kilka łyżek wrzątku
Do dekoracji:
jeżyny
miniaturowe bratki
Składniki suche wsypać do miski i zamieszać widelcem.
W drugim naczyniu roztrzepać jajka, dodać jogurt, cukier, cukier waniliowy i olej, następnie mieszać aż cukier się rozpuści.
Wlać płynną masę do suchych składników i połączyć w całość mieszając energicznie rózgą kuchenną.
Na koniec dodać owoce i delikatnie wmieszać w masę.
Piekarnik rozgrzać do 180 ºC.
Formę na muffini wyłozyć papilotkami.
Przygotowane ciasto rozłożyć do papilotek napełniając je do 3/4 wysokości. (Wygodnie robi się to używając dwóch łyżek lub gałkownicy do lodów)
Piec w temperaturze 180ºC przez około 23-25 minut, lub dłużej, aż się zarumienią, a w środku będą wypieczone.
W międzyczasie utrzeć lukier. Wlać do miseczki 2-3 łyżki wrzątku, wsypać cukier puder i ucierać okrągłą stroną łyżki, w razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę wody lub cukru.
Muffinki przestudzić, polukrować i udekorować przyklejając do tężejącego lukru jeżyny i bratki.
Dodaj komentarz