Najłatwiejsze ciasteczka Wielkanocne
10 października 2015
Czasami wystarczy zwykłym maślanym ciasteczkom nadać oryginalny kształt, a można sprawić komuś wiele radości-nasz Mikołajek był zachwycony :) Ciasteczka spakowałam w celofanową torebkę i włożyłam razem z innymi pysznościami do Wielkanocnego koszyczka.Można je wykorzystać do udekorowania świątecznego nakrycia- wystarczy kilka zazielenionych gałązek, bazie oraz ciasteczka- i eko dekoracja gotowa :) Raz zakupione foremki dobrej jakości, będą służyły przez lata. Ciasteczka zachowują po upieczeniu nadany kształt i można je dowolnie udekorować.
Składniki na 2 duże blaszki ciasteczek:
220 g mąki
115 g zimnego masła
60 g cukru pudru
2 łyżeczku cukru wanilinowego lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 płaskie łyżki kwaśnej śmietany 18%
szczypta soli
+ cukier puder do oprószenia
W misce umieścić mąkę, pokrojone na kawałki zimne masło, cukier puder, śmietanę i szczyptę soli. Rozcierać składniki między palcami, następnie zagnieść całość (powinno to trwać jak najkrócej). Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące można delikatnie podsypać mąką. Uformować wałek, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum pół godziny. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Odrywać kawałki ciasta i wałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 3 mm. Wycinać ciasteczka i przekładać na przygotowaną blachę.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
Ciasteczka piec około 12-15 minut – aż się delikatnie zarumienią.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
Uwaga: Im chłodniejsze ciasteczka wkładamy do piekarnika- tym ładniejszy zachowują kształt po upieczeniu.
Dodaj komentarz