Najłatwiejszy letni placek
10 października 2015
B
ardzo doceniam fakt, że latem w naszym ogrodzie zawsze pod ręką jest mnóstwo owoców… Dzięki temu zrobienie czegoś pysznego jest szybkie i proste :) Pierwszy raz użyłam foremki owocówki do upieczenia biszkoptu, który stanowi bazę naszego „najłatwiejszego letniego placka”. Biszkopt jest nie zbyt gruby, ma ładny wzorek wokół i wgłębienie, w którym umieściłam pyszną masę budyniową. Foremka-owocówka zdała egzamin jako forma do upieczenia biszkoptu- bardzo szybko się upiekł, elegancko „wyszedł ” z foremki i dał podstawę do szybkiego i pysznego ciasta. Na wierzchu możecie ułożyć jeden gatunek owoców np. maliny lub borówki amerykańskie, albo mieszankę owocową.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Zapraszam na mojego FACEBOOK-a :)
Składniki:
na biszkopt:
3 jajka (białka dokładnie oddzielone od żółtek)
szczypta soli
100 g cukru
75 g mąki tortowej
30 g mąki ziemniaczanej
+ masło i bułka tarta do przygotowania foremki
na budyń:
1 szklanka mleka
1/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżki mąki tortowej
100 g masła
dodatkowo: 300-350 g owoców (porzeczki, maliny, truskawki, borówki amerykańskie, jagody, poziomki, jeżyny, wiśnie, czereśnie)
Przygotować foremkę owocówkę. Dokładnie wysmarować ją masłem, oprószyć bułką tartą, tak by całkowicie pokrywała powierzchnię formy. Nadmiar bułki usunąć.
Nie wychodzi Ci biszkopt? Przeczytaj mój krótki poradnik, a z pewnością się uda! Znajdziesz go TUTAJ.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C.
Białka umieścić w średniej misce, dodać szczyptę soli- ubić mikserem na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec do piany przesiać przez sitko mąkę (pszenną i ziemnaczaną) i wyłączonym mikserem lub szpatułką wmieszać delikatnie mąkę w masę. Przełożyć do przygotowanej foremki i wyrównać.
Piec około 18-20 minut. (Biszkopt powinien się zarumienić i delikatnie odstawać od formy).
Wyjąć, z piekarnika, upuścić dwukrotnie na blat z wysokości 30 cm. (Dzięki temu biszkopt nie opadnie).
Przygotować metalową kratkę do studzenia. Od razu odwrócić na przygotowaną kratę i w ten sposób wystudzić.
Przygotować budyń. Odmierzyć szklankę mleka- 3/4 wlać do rondelka, a resztę zostawić w szklance.
Do rondelka z mlekiem dodać masło, wsypać cukier i cukier wanilinowy, wymieszać i zagotować całość.
Do pozostałego mleka wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną dokładnie wymieszać i wlać do wrzątku cały czas energicznie mieszając budyń rózgą kuchenną. Gdy masa ponownie zacznie „bulgotać”, zdjąć z palnika i jeszcze chwilę mieszać.
Gdy budyń przestygnie i zgęstnieje wylać go na biszkopt.
Na wierzchu rozłożyć obficie owoce, podawać od razu lub schłodzić w lodówce.
Rada: Biszkopt (przed nałożeniem budyniu) można dodatkowo przesmarować dowolnym dżemem lub konfiturą. Inne przepisy z użyciem foremki owocówki znajdziesz TUTAJ
.
Dodaj komentarz