Najlepszy przepis na racuchy drożdżowe z jabłkami
17 października 2015

Przetestowałam wiele przepisów na racuchy w poszukiwaniu ideału… Zawsze wydawały mi się zbyt ciężkie i zbyt tłuste. Te racuchy są inne- lekkie, puszyste i nie wpijają dużo tłuszczu (choć light to one nie są ;) Nie ma przy nich dużo pracy, ciasto jest rzadkie więc wystarczy wymieszać je rózga kuchenną i odstawić na półtorej godziny. Po tym czasie dodać pokrojone jabłka, smażyć racuszki i zjadać jeszcze ciepłe :).
Uwaga: Ciasto bardzo powiększa swoją objętość dzięki temu racuszki są takie lekkie. Należy również pamiętać, by nie mieszać ciasta po wyrośnięciu i dodaniu jabłek. Kawałki jabłek trzeba po prostu rozrzucić po powierzchni wyrośniętego ciasta.
Składniki na około 25 sztuk:
25 g drożdży
1 i 1/2 szklanki mleka
80 g cukru
opakowanie cukru wanilinowego
1/4 łyżeczki soli
2 duże jajka
300 g mąki (używam mąki do ciast drożdżowych typ 650)
3 średnie, najlepiej kwaśne jabłka- u mnie antonówki
+olej do smażenia
+cukier puder do oprószenia
Mleko lekko podgrzać.
Drożdże pokruszyć do miseczki i zasypać dwoma łyżeczkami cukru, odstawić na chwilę.
Resztę cukru oraz cukier wanilinowy i sól wsypać do delikatnie podgrzanego mleka. Wbić
jajka i połączyć całość rózgą kuchenną (lub mikserem).
Drożdże rozetrzeć z cukrem i gdy staną się płynne dodać do reszty składników, wymieszać. Na koniec przesiać do mieszanki mąkę i dokładnie wymieszać całość.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 h do wyrośnięcia.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, następnie na mniejsze kawałeczki.
Na wyrośnięte ciasto rozrzucić pokrojone jabłka. NIE MIESZAĆ.
Na patelni rozgrzać olej. Delikatnie nabierać ciasto dużą łyżką i nakładać na średnio rozgrzany tłuszcz, formować racuszki i smażyć na złoty kolor z dwóch stron.
Usmażone placuszki układać na kratce wyłożonej ręcznikami papierowymi.
Podawać jeszcze ciepłe oprószone cukrem pudrem.
Rada: Olej nie może być zbyt gorący bo racuszki będą się przypalać z zewnątrz, a w środku pozostaną surowe. Zbyt zimny olej wchłonie się do racuchów i będą zbyt ciężkie i tłuste.
Dlatego racuchy należy smażyć na średnio rozgrzanym oleju, najlepiej rozgrzać olej na większej mocy palnika, następnie zmniejszyć do średniej (u mnie na płycie indukcyjnej 5-6) i dopiero nakładać ciasto.
Dodaj komentarz
W życiu nie jadłam takich pysznych racuchów! Polecam wszystkiwm wypróbować przepis.