OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Owoce zapiekane z likierem Peachtree podane z kremem waniliowym

10 października 2015

Email
Print Friendly

Był to jeden z tych przepisów, dzięki któremu Jamie Oliver kupił moje serce na zawsze ;) Oglądając jego krótki program nauczyłam się jak zrobić najlepszy domowy cukier waniliowy, który jest niezastąpionym dodatkiem do wszelakich deserów i wypieków, nauczyłam się również jak w kilka chwil przyrządzić krem waniliowy- idealny do zapiekanych owoców, no i odkryłam nowy rodzaj deseru na ciepło :) W tym przepisie zapiekamy różnego rodzaju owoce pestkowe (morele, nektarynki, brzoskwinie, wiśnie i wszelkiego rodzaju śliwki)im różnorodniej-tym lepiej. Najlepiej robić ten deser w sezonie- gdy owoce są dojrzałe i słodziutkie. Niewielki dodatek likieru brzoskwiniowego sprawia, że deser choć prosty, wydaje się wykwintny... Przyrządzając ten deser na co dzień można pominąć dodatek likieru, ale na specjalne okazje warto o nim pamiętać. Alkohol zawarty w likierze wyparuje pod wpływem wysokiej temperatury pieczenia, ale pozostawi po sobie „to coś”- wzbogaci i uszlachetni smak owoców. Zaletą tego deseru jest to, że wszystko z łatwością można przygotować wcześniej, a "zapiekankę" wstawić do piekarnika jak goście będą u drzwi. Już sam zapach jest pyszny ;) Sposobem Jamiego - do przygotowania domowego cukru wanilinowego zużywamy  całą laskę wanilii, która ma ogromnie dużo aromatu i smaku, a w Polsce nadal niestety jest zbyt droga więc lepiej nie marnować jej łupinek. Jeżeli mamy do dyspozycji kilka lasek wanilii, można za jednym razem zrobić większą porcję aromatycznego cukru - w szczelnym pojemniku bardzo długo zachowuje świeżość. No i oczywiście domowy cukier waniliowy to zupełnie inna bajka niż sklepowy cukier wanilinowy ;) Krem waniliowy-bardzo prosty, a zarazem wyśmienity w smaku, to genialny dodatek do zapiekanych owoców. Przygotowuje się go w zaledwie minutę, a sposobów jego wykorzystania jest wiele…, ale o tym przy innych okazjach ;) Przepisy poniżej:)

 

Domowy cukier waniliowy:

1 laska wanilii

1 szklanka drobnego cukru

Krem waniliowy:

250 g schłodzonego serka mascarpone

3 łyżki domowego cukru waniliowego z powyższego przepisu*

*gdy nie macie dostępu do laski wanilii, lub nie posiadacie malaksera domowy cukier waniliowy można zastąpić dostępnym w sklepach „Cukrem z prawdziwą wanilią”.

Zapiekanka owocowa:

około 800 g różnych owoców pestkowych:

brzoskwinie, nektarynki, morele, różnorodne śliwki, czereśnie, wiśnie

2-4 łyżki domowego cukru waniliowego (w zależności od tego jak słodkie są owoce)

50 ml likieru brzoskwiniowego Peachtree lub innego podobnego

 

Zaczynamy od przygotowania cukru waniliowego. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i rozłożyć na dwie połówki, następnie tępą stroną noża wydrapać ziarenka z obu połówek. Wydrążoną z ziarenek laskę wanilii pokroić na kilka mniejszych kawałków. Do malaksera wsypać cukier, ziarenka wanilii i pokrojoną laskę wanilii. Połączyć całość za pomocą malaksera- najlepiej naciskając pulsacyjnie. Blendować tak długo, aż kawałki  będą maleńkie. Całość przesiać przez sito, tak aby oddzielić większe kawałki. Przesypać do szczelnie zamykanego pojemnika.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Owoce umyć i pozbawić pestek (czereśnie dodałam w całości). Brzoskwinie i nektarynki pokroić na mniejsze kawałki, śliwki i morele na połówki lub ćwiartki, a czereśnie lub wiśnie można dodać w całości. Całość umieścić w naczyniu żaroodpornym. Wymieszać z cukrem waniliowym, dodać likier i wstawić do piekarnika. Piec około 12- 15 minut.

W mędzyczasie przygotować krem waniliowy. W miseczce umieścić mascarpone z domowym cukrem waniliowym i ucierać łyżką do połączenia całości-nie dłużej bo krem może się zważyć. 

Ciepłe owoce przekładać do małych miseczek lub filiżanek i podawać z kremem waniliowym z powyższego przepisu . 

Wskazówki: Zamiast kremu waniliowego deser można podać z lodami waniliowymi, również będą świetnie pasować :)

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl