OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Panna cotta z malinami

10 października 2015

Email
Print Friendly

Oto wersja uproszczona klasycznej panna cotty z prawdziwą wanilią. Tym razem celowo nie dodawałam ziarenek z laski waniliowej, by panna cotta pozostała idealnie biała. Jest to deser, któremu można nadać w zasadzie dowolny kształt, a szeroka gama dostępnych foremek sylikonowych daje pole do popisu. W zimie można wykorzystać foremki w kształcie śnieżynek, a na Wielkanoc zrobić ten deser w postaci małych babeczek :) Starałam się tak dobrać proporcje składników, by deser miał idealną konsystencję. Przepis jest przetestowany mnóstwo razy przeze mnie, przez moją Mamę i moje koleżanki, bardzo polecam na mniejsze i większe przyjęcia :)

 

 

Składniki na 5 niewielkich różyczek panna cotty:

330 ml śmietany kremówki (30%)

100 ml mleka 3,2%

2 łyżeczki cukru wanilinowego lub łyżeczka ekstraktu z wanilii

2 czubate łyżki cukru

2 płaskie łyżeczki żelatyny (używam Gelwe nie trzeba jej namaczać i rozpuści się w gorącej śmietance)

+1 łyżeczka oleju do nasmarowania foremek

Sos malinowy:

ok 200 g malin (świeżych lub mrożonych)

2-3 łyżki cukru

Do rondelka wlać śmietanę i mleko, wsypać cukier i podgrzewając na wolnym ogniu doprowadzić do lekkiego wrzenia. Zdjąć garnek z palnika, wsypać żelatynę i energicznie mieszać, aż rozpuszczą się wszystkie grudki żelatyny.Wystudzić.

Foremki nasmarować pędzelkiem zanurzonym w odrobinie oleju, następnie ręcznikiem papierowym przetrzeć foremki- tak by warstwa tłuszczu była naprawdę cieniutka i równomiernie rozsmarowana po całej foremce. (Dobrze jest się tutaj przyłożyć, jeżeli zależy nam na łatwym wyjęciu deseru z foremki, zwłaszcza jeżeli foremka ma wiele wgłębień tak jak u mnie)

Zimną panna cottę (ale nadal płynną) przelać do małych foremek (u mnie sylikonowe różyczki)*. Foremki ułożyć na tacy i włożyć do lodówki, aż deser stężeje.

Aby ułatwić sobie wyjmowanie panna cotty z foremek, należy zanurzać je 2-3 sekundy w miseczce z gorącą wodą i delikatnie podważając przekładać na małe talerzyki.

*foremki można zastąpić zwykłymi filiżankami napełniając je mniej więcej do połowy.

W międzyczsie przygotować sos malinowy.

Maliny zblendować razem z cukrem, następnie przetrzeć całość przez sitko by pozbyć się pesteczek i uzyskać gładki sos.

Panna cottę ułożyć na niedużym talerzyku, obok nałożyć niewielką ilość sosu malinowego. Dodatkowo deser można udekorować  świeżymi owocami i listkami melisy. Smacznego!

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl