Placuszki z twarogu
10 października 2015
P
rzepyszne placuszki na bazie twarogu to jedno z moich zeszłorocznych odkryć :) Są niewiarygodnie szybkie i proste w przygotowaniu, a jednocześnie takie smaczne i pachnące. Tym razem podałam je w wersji ‘na bogato’ ;) z bitą śmietaną i borówkami, ale nie jest to konieczne- są wyśmienite same w sobie i wystarczy oprószyć je cukrem pudrem i zjadać jeszcze ciepłe. Można je smażyć na odrobinie oleju, ale równie ładnie smażą się bez tłuszczu na patelni o nieprzywierającej powłoce. Są to nasze ulubione placuszki na leniwe niedzielne śniadania :)
Składniki na około 15 placuszków:
250 g półtłustego twarogu (typu klinek)
1/2 szklanki mleka
2 jajka
2 łyżeczki cukru wanilinowego
3 czubate łyżki cukru
szczypta soli
140 g mąki (prawie pełna szklanka)
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
olej do smażenia (niekoniecznie)
W naczyniu umieścić mleko, ser, jajka, cukier i sól, następnie zmiksować do połączenia się składników. Dodać przesianą przez sito mąkę z sodą i krótko miksować. (Jeżeli nie chcesz używać miksera, rozgnieć ser widelcem i wymieszaj wszystkie składniki rózgą kuchenną. Nieduże grudki twarogu są mile widziane ;)
Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju, formować łyżką okrągłe placuszki i smażyć na złoty kolor ( na średniej mocy palnika ).
Placuszki są delikatne więc trzeba je ostrożnie odwracać.
Podawać wedle upodobań np. z cukrem pudrem, konfiturą, ze świeżymi owocami lub tak jak na zdjęciach :)
Dodaj komentarz