OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Placuszki z twarogu

10 października 2015

Email
Print Friendly

 

Przepyszne placuszki na bazie twarogu to jedno z moich zeszłorocznych odkryć :) Są niewiarygodnie szybkie i proste w przygotowaniu, a jednocześnie takie smaczne i pachnące. Tym razem podałam je w wersji ‘na bogato’ ;) z bitą śmietaną i borówkami, ale nie jest to konieczne- są wyśmienite same w sobie i wystarczy oprószyć je cukrem pudrem i zjadać jeszcze ciepłe. Można je smażyć na odrobinie oleju, ale równie ładnie smażą się bez tłuszczu na patelni o nieprzywierającej powłoce. Są to nasze ulubione placuszki na leniwe niedzielne śniadania :)

 

 

Składniki na około 15 placuszków:

250 g półtłustego twarogu (typu klinek)

1/2 szklanki mleka

2 jajka

2 łyżeczki cukru wanilinowego

3 czubate łyżki cukru

szczypta soli

140 g mąki (prawie pełna szklanka)

1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

olej do smażenia (niekoniecznie)

 

W naczyniu umieścić mleko, ser, jajka, cukier i sól, następnie zmiksować do połączenia się składników. Dodać przesianą przez sito mąkę z sodą i krótko miksować. (Jeżeli nie chcesz używać miksera, rozgnieć ser widelcem i wymieszaj wszystkie składniki rózgą kuchenną. Nieduże grudki twarogu są mile widziane ;)

Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju, formować łyżką okrągłe placuszki i smażyć na złoty kolor ( na średniej mocy palnika ).

Placuszki są delikatne więc trzeba je ostrożnie odwracać.

Podawać wedle upodobań np. z cukrem pudrem, konfiturą, ze świeżymi owocami lub tak jak na zdjęciach :)

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl