Proste ciasto z rabarbarem
10 października 2015
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto ucierane, z którym każdy sobie poradzi. Jest wilgotne i soczyste przez co długo utrzymuje świeżość. Przygotowałam je w żaroodpornym naczyniu do zapiekania- bez problemu zastępuje tradycyjną formę do pieczenia. Słodko-kwaśny podwieczorkowy placek do herbatki ;)
Składniki (na formę o średnicy około 25-27cm):
Wszystkie składniki na cisto powinny być w temperaturze pokojowej
150 g masła
opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
135 g cukru
3 duże jajka
150 g mąki tortowej
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
400 g rabarbaru
+ odrobina masła i bułka tarta do przygotowania formy
Na lukier:
sok wyciśnięty z połowy cytryny (lub 2-3 łyżki wody)
około 120 g cukru pudru
Dodatkowo:
odrobina cukru pudru do oprószenia
bratki do dekoracji
Rabarbar umyć i pokroić na 2 centymetrowe kawałki (nie trzeba obierać)
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
W misce umieścić masło, dodać cukier i cukier wanilinowy i ucierać mikserem, aż do uzyskania puszystej masy. Dodawać po jednym jajku, po każdym dokładnie zmiksować całość.Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać wyłączonym mikserem lub łyżką (żeby mąka nie „fruwała” po całej kuchni ;), następnie jeszcze krótko miksować całość na średnich obrotach. Dodać połowę przygotowanego rabarbaru i wymieszać.
Przygotować foremkę- wysmarować cienką warstwą masła i oprószyć bułką tartą, nadmiar bułki usunąć.
Wyłożyć ciasto do foremki i wyrównać. Na górze rozłożyć pozostały rabarbar.
Piec około 50-55 minut – do suchego patyczka.
Przygotować lukier- utrzeć sok z cytryny z cukrem pudrem (jeżeli będzie zbyt rzadki dodać więcej cukru pudru, jeżeli będzie zbyt gęsty dodać kilka kropel wody).
Polukrować przestudzone ciasto, delikatnie oprószyć cukrem pudrem, udekorować bratkami.
Uwaga : Surowego ciasta jest mało, a rabarbaru może wydawać się zbyt dużo, ale ciasto dobrze wyrasta i „wchłania” rabarbar.
Dodaj komentarz