OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Sernik jagodowy na zimno

10 października 2015

Email
Print Friendly

Sernik jagodowy na pysznym kruchym spodzie urzeknie Was swoim smakiem :) Do przygotowania spodu tym razem użyłam delikatnie słonych ciasteczek zbożowych, wiórków kokosowych i płatków żytnich- wystarczy zmielić całość, dodać roztopione masło, wymieszać i ubić w foremce.Robiłam już go wielokrotnie-za każdym razem upraszczając przepis. Sernik przygotowuje się w 15 minut, szybko gęstnieje i zwykle po godzinie spędzonej w niskiej temperaturze jest gotowy do podania. Bardzo polecam :)

 

 

Na spód:

90 g masła

130 g ciastek wielozbożowych

3 łyżki wiórków kokosowych

1 łyżka płatków żytnich lub owsianych (błyskawicznych)

Na sernik:

150 g niskosłodzonej konfitury jagodowej/jagód we własnym soku(odsączonych)/przecieru jagodowego

150 g cukru pudru

1kg twarogu sernikowego w wiaderku (schłodzonego)

30 g żelatyny

80 ml wrzątku

Do dekoracji:

2-3 łyżki konfitury jagodowej lub jagód we własnym soku (odsączonych)

jadalne bratki

borówki amerykańskie lub jagody (około 100 g)

płatki kokosowe (2-3 łyzki)

 

Przygotować spód sernika. Masło roztopić. Ciasteczka, płatki i wiórki umieścić w malakserze i zmielić na piach (można włożyć je do woreczka i uderzając wałkiem rozdrobnić).Wsypać wszystko do płynnego masła i dokładnie wymieszać, wystudzić.Dno tortownicy o średnicy 18-20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę ciasteczkową do formy, wyrównać i lekko ubić łyżką.

Włożyć do zamrażarki na 10 minut ( lub na trochę dłużej do lodówki).

Konfiturę zblendować lub przetrzeć przez sitko.

W misce umieścić twaróg, konfiturę i cukier puder - zmiksować.

Do szklanki przelać 80 ml wrzątku i wsypać żelatynę, następnie mieszać, aż wszystkie granulki się rozpuszczą.

Lekko przestudzić i przelewając cienkim strumieniem do masy serowej energicznie miksować  rozprowadzając równomiernie żelatynę. Przelać sernik na schłodzony spód.

Z folii aluminiowej utworzyć wieczko na tortownicy i włożyć sernik do lodówki na czas tężenia.

Przed podaniem, rozsmarować na wierzchu konfiturę, udekorować płatkami kokosowymi, bratkami i borówkami.

Uwaga:

Jeżeli lubicie serniki o delikatniejszym smaku i bardziej puszystej konsystencji możecie dodać do masy serowej szklankę śmietanki kremówki ubitej na sztywno. Jednocześnie należy zwiększyć ilość żelatyny o 4-5 g.

Można oczywiście użyć świeżych jagód, ale potrzebne będzie około 250 g . Należy dodać do nich około 2 łyżek cukru i smażyć aż znaczna część wody odparuje, następnie przetrzeć przez sitko i postępować dalej wg przepisu.

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl