Sernik jagodowy na zimno
10 października 2015
S
ernik jagodowy na pysznym kruchym spodzie urzeknie Was swoim smakiem :) Do przygotowania spodu tym razem użyłam delikatnie słonych ciasteczek zbożowych, wiórków kokosowych i płatków żytnich- wystarczy zmielić całość, dodać roztopione masło, wymieszać i ubić w foremce.Robiłam już go wielokrotnie-za każdym razem upraszczając przepis. Sernik przygotowuje się w 15 minut, szybko gęstnieje i zwykle po godzinie spędzonej w niskiej temperaturze jest gotowy do podania. Bardzo polecam :)
Na spód:
90 g masła
130 g ciastek wielozbożowych
3 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka płatków żytnich lub owsianych (błyskawicznych)
Na sernik:
150 g niskosłodzonej konfitury jagodowej/jagód we własnym soku(odsączonych)/przecieru jagodowego
150 g cukru pudru
1kg twarogu sernikowego w wiaderku (schłodzonego)
30 g żelatyny
80 ml wrzątku
Do dekoracji:
2-3 łyżki konfitury jagodowej lub jagód we własnym soku (odsączonych)
jadalne bratki
borówki amerykańskie lub jagody (około 100 g)
płatki kokosowe (2-3 łyzki)
Przygotować spód sernika.
Masło roztopić. Ciasteczka, płatki i wiórki umieścić w malakserze i zmielić na piach (można włożyć je do woreczka i uderzając wałkiem rozdrobnić).Wsypać wszystko do płynnego masła i dokładnie wymieszać, wystudzić.Dno tortownicy o średnicy 18-20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę ciasteczkową do formy, wyrównać i lekko ubić łyżką.
Włożyć do zamrażarki na 10 minut ( lub na trochę dłużej do lodówki).
Konfiturę zblendować lub przetrzeć przez sitko.
W misce umieścić twaróg, konfiturę i cukier puder - zmiksować.
Do szklanki przelać 80 ml wrzątku i wsypać żelatynę, następnie mieszać, aż wszystkie granulki się rozpuszczą.
Lekko przestudzić i przelewając cienkim strumieniem do masy serowej energicznie miksować rozprowadzając równomiernie żelatynę. Przelać sernik na schłodzony spód.
Z folii aluminiowej utworzyć wieczko na tortownicy i włożyć sernik do lodówki na czas tężenia.
Przed podaniem, rozsmarować na wierzchu konfiturę, udekorować płatkami kokosowymi, bratkami i borówkami.
Uwaga:
Jeżeli lubicie serniki o delikatniejszym smaku i bardziej puszystej konsystencji możecie dodać do masy serowej szklankę śmietanki kremówki ubitej na sztywno. Jednocześnie należy zwiększyć ilość żelatyny o 4-5 g.
Można oczywiście użyć świeżych jagód, ale potrzebne będzie około 250 g . Należy dodać do nich około 2 łyżek cukru i smażyć aż znaczna część wody odparuje, następnie przetrzeć przez sitko i postępować dalej wg przepisu.
Dodaj komentarz