OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Sernik jeżynowo-jogurtowy na podpiekanym kruchym spodzie

10 października 2015

Email
Print Friendly

Tym razem nie miałam pod ręką żadnych zbożowych ciasteczek, które tak wszyscy lubimy jako bazę do spodu w sernikach na zimno. Na szczęście bez problemu można szybko upiec od podstaw kruchy spód z płatków owsianych :) A zatem… na dole mamy lekko chrupiące ciasto  na bazie płatków owsianych, w środku delikatny sernik jogurtowo-jeżynowy, a na wierzchu naturalną galaretkę jeżynową :)

 

 

Składniki na tortownicę 18-20 cm:

na spód:

70 g miękkiego masła

70 g płatków owsianych błyskawicznych

40 g mąki pszennej

szczypta soli

35 g cukru trzcinowego

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka mleka

na przecier jeżynowy:

300 g jeżyn

3 łyżki cukru

1 łyżeczka soku z cytryny

na sernik:

500 g twarogu sernikowego (z wiaderka)

1/4 szklanki przecieru jeżynowego *

200 g  jogurtu greckiego

130 g cukru pudru

4 łyżeczki żelatyny

50 ml wrzątku

na galaretkę:

1 szklanka przecieru jeżynowego

1 i ½ łyżeczki żelatyny

do podania:

świeże jeżyny

 

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C.

Wszystkie składniki na kruchy spód umieścić w misce i zagnieść.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie przełożyć do niej zagniecione ciasto i lekko ubić. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut (aż do zarumienienia się ciasta). Wyjąć z piekarnika  i wystudzić.

Przygotować przecier jeżynowy. W rondelku umieścić jeżyny razem z cukrem i sokiem z cytryny, rozgnieść i podgrzewać, aż puszczą sok i cukier się rozpuści. Przetrzeć przez sitko. Powinno powstać około 1 i 1/4 szklanki przecieru. (gdy będzie brakować można uzupełnić wodą).

Przygotować sernik. Odmierzyć 50 ml wrzątku i rozpuścić w nim żelatynę (4 łyżeczki).

W misce umieścić twaróg, 1/4 szklanki przecieru jeżynowego, jogurt oraz cukier puder-

wszystko zmiksować mikserem lekko napowietrzając masę. Wlewać strumieniem jeszcze lekko ciepłą żelatynę cały czas dokładnie miksując, żeby dobrze wszystko połączyć.

Wylać na wystudzony kruchy spód sernika, zabezpieczyć tortownicę folią spożywczą i wstawić do lodówki na czas tężenia (około 2 godziny).

W międzyczasie przygotować galaretkę. Podgrzać ( na wolnym ogniu)  pozostałą szklankę przecieru jeżynowego i doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszać. Zdjąć rondel z przecierem z palnika, odczekać, aż przestanie wrzeć i wsypać żelatynę, mieszać energicznie, aż wszystkie grudki żelatyny dokładnie się rozpuszczą. Wystudzić.

Wylać na stężały sernik, zabezpieczyć ponownie folią i wstawić do lodówki na kolejne kilka godzin. Podawać udekorowane świeżymi jeżynami.

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl