Sok z winogron i aronii
20 października 2015
To już ostatni czas, by przygotować sok z winogron i aronii! Mamy wyjątkowo słodką odmianę i sok wyszedł niezwykle pyszny. Żeby przełamać jego słodycz dodłam do niego aronię- idelne połączenie smaków. Należy pamiętać by aronię zrywać po pierwszych przymrozkach, wtedy jej smak jest łagodniejszy, mniej cierpki i gorzki. Oczywiście nie trzeba czekać z zerwaniem aronii na pierwsze przymrozki, można zerwać ją wcześniej i zamrozić-efekt będzie taki sam lub lepszy :) Aronia ma przede wszystkim mnóstwo cennych właściwości- to "antidotum na choroby cywilizcyjne"- nowotwory, ndciśnienie czy miażdżycę, skutecznie chroni przed wirusami i bakteriami, łagodzi stres i wspomga koncentrację, a naturlny sok z jej owoców dostępny w sklepach ze zdrową żywnością ma zwrotną cenę. Oczywiście winogrona również mają brdzo dobry wpływ na nasze zdrowie, zawierają podobnie jak aronia antyoksydanty, które są niezastąpione w eliminowniu wolnych rodników, odpowiedzialnych za rozwój komórek rakowych. Bardzo polecm korzystać z jesiennych skarbów natury i zrobić taki sok :)
Na dole linki, w któtych dowiesz się więcej o bezcennych właściwościach aronii i winogron.
Składniki na około 4 litry soku:
3 kg winogron
1 kg zamrożonej aronni
1 kg cukru (lub więcej jeżeli winogrona są kwaśne)
sok z 2 cytryn (jeżeli winogrona są słodkie)
Winogrona dokładnie opłukać i poobrywać owoce z gałązek. Następnie rozgnieźć i umieścić w dużym garnku z grubym dnem, dodać owoce aronii oraz cukier,dokładnie wymieszać i podgrzewać na wolnym ogniu, aż owoce puszczą sok. Gdy owoce już się rozgostują, przelać całość przez sitko, a to co pozostanie na sitku można dodatkowo odsączyć przy uzyciu gazy. Przelać sok spowrotem do garnka, zagotować, a na koniec dodać sok z cytryny. Nalewać bardzo gorący sok do sterylnych butelek lub słoików i odrazu zakręcać.
Sok można zrobić również używając sokownika.
Dodaj komentarz