Tarta „Blue”
10 października 2015
Do stworzenia tej tarty zainspirował mnie odnaleziony na półce z przetworami ostatni słoiczek mojej konfitury jagodowej- takie rarytasy wykorzystuję do wyjątkowych przepisów :) A ten przepis niewątpliwie taki jest! Kruchy spód- smakuje idealnie, bita śmietana -dodaje delikatności, bezy-słodkości, borówki, bratki oraz listki melisy- świeżości, ale wisienką na torcie jest pyszna konfitura!
Na kruchy spód:
170 g mąki
70 g masła – zimnego pokrojonego na małe kawałki
20 g smalcu *
30 g cukru pudru
szczypta soli
1 żółtko
+łyżka zimnej wody ( tylko jeżeli ciasto będzie zbyt suche)
Na beziki:
1 białko (około 37 g)
60 g cukru
szczypta soli
ewentualnie kilka kropel niebieskiego barwnika
Dodatkowo:
250 ml śmietany kremówki
1 opakowanie śmietanfixu
2 płaskie łyżki cukru pudru
5- 6 łyżek konfitury jagodowej
100 g jagód lub borówek amerykańskich
Do dekoracji:
kwiatki jadalnych bratków miniaturek,
listeczki mięty lub melisy
Zaczynamy od przygotowania bezików. W niedużym naczyniu umieścić dokładnie oddzielone białko jaja. Dodać szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę (nie dłużej żeby nie przebić białek). Dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając na wysokich obrotach. Ubijać, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. (W tym momencie można dodać barwnik- ja dodałam do połowy piany).
Piekarnik rozgrzać do 90 stopni C.
Ubitą piane przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i na blachę wyłożona papierem do pieczenia wyciskać maleńkie beziki (o średnicy około 1,5 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut.
Wyjąć, poczekać aż wystygną i przełożyć do szczelnego pojemnika.
W czasie gdy bezy się suszą w piekarniku można zgnieść ciasto kruche. W misce umieścić wszystkie składniki na kruchy spód i szybko zagnieść. Uformować wałek. Przełożyć do woreczka lub owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
Formę do tarty (o wymiarach 35 cm na 11 cm- najlepiej z wyjmowanym dnem) wysmarować masłem i oprószyć mąką (chyba,że forma tego nie wymaga, ja nie smarowałam niczym). Nadmiar mąki usunąć. Rozwałkować ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na prostokąt o grubości około 4 mm. Ściągnąć papier z góry, odwrócić i nałożyć płat ciasta na foremkę. Oderwać drugi kawałek papieru do pieczenia. Dokładnie wykleić foremkę ciastem. (Tam gdzie ciasto wystaje poza formę przycinamy i wklejmy w miejsca gdzie ciasta brakuje).
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
Ponakłówać ciasto widelcem. Przykryć papierem do pieczenia, a na papier wysypać ryż (lub specjalne kulki ceramiczne do obciążania cista). *
Włożyć do piekarnika i piec przez 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier do pieczenia razem z ryżem, a formę z ciastem włożyć do piekarnika na kolejne 10-12 minut. Ciasto powinno się zarumienić. Wystudzić.
Na wystudzony spód nałożyć konfiturę jagodową (powinna przykrywać całe dno).
Śmietanę ubić ze śmietanfixem oraz cukrem pudrem zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu śmietanfixu.
Rozłożyć równomiernie na tarcie z konfiturą.
Na wierzchu rozłożyć beziki i borówki.
Udekorować bratkami listkami melisy lub mięty.
Gotowe :)
*Nie obawiajcie się dodatku smalcu. Po upieczeniu nie czuć go ani trochę, a nadaje on wyjątkowej kruchości tarcie (jeżeli nie macie smalcu można zastąpić masłem.)
** Ryż umieszczamy na tarcie po to by obciążyć jeszcze nie upieczone ciasto. Następnie podpiekamy żeby tarta zachowała swój kształt. Dzięki temu brzegi tarty nie opadają, a dno pozostaje równe.
Dodaj komentarz
Gdzie można kupić te jadalne bratki?
Witam,najlepiej kupić sadzonki w sklepie ogrodniczym i zasadzić w ogrodzie lub w doniczce na baalkonie. Pozdrawiam 🙂