OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Tarta imbirowa z gruszkami w karmelu

10 października 2015

Email
Print Friendly

Jeszcze jeden genialny przepis na pyszną tartę w francuskim stylu- skromna, ale elegancka galette z gruszkami. Ciasto kruche zrobione jest z dodatkiem mąki żytniej pełnoziarnistej, odrobiny imbiru, a dla delikatnej chrupkości dodałam odrobinę brązowego cukru (zarówno do środka jak i na zewnątrz), który pysznie karmelizuje się podczas pieczenia. Od cioci dostaliśmy wyjątkowo dobre duże gruszki- twarde, ale soczyste - po upieczeniu są jeszcze lepsze, zwłaszcza pod cieniutką warstwą karmelowej glazury. Mmmmmm…….same pyszności ;)

 

 

Składniki:

Ciasto:

120 g zimnego masła, pokrojonego na małe kawałki

150 g mąki tortowej

80 g mąki żytniej razowej

szczypta soli

35 g cukru pudru

1 łyżka brązowego cukru

3 łyżki zimnego mleka

1 łyżeczka imbiru w proszku

Nadzienie:

2 duże gruszki

1/2 łyżeczki świeżo tartego imbiru lub imbiru w proszku

1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo:

1-2 łyżeczki bułki tartej

1/3 białka jaja

1 łyżka mleka

1 łyżka brązowego cukru

Na sos karmelowy:

1 czubata łyżka masła

4 łyżki brązowego cukru

2 łyżki wody

 

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, rozcierać dłońmi masło z pozostałymi składnikami , a jak powstanie kruszonka połączyć wszystko w całość i uformować wałek. Zagniatanie ciasta powinno trwać jak najkrócej, by zbytnio go nie ogrzać.

Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

Przygotować gruszki. Obrać, pokroić na ósemki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć imbirem.

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C.

Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru na prostokąt o wymiarach około 34 na 22 cm. 

Wyrównać brzegi przycinając delikatnie ciasto (np. nożem do pizzy).

Oprószyć bułką tartą.

Poukładać na środku gruszki, jedna obok drugiej.

Zawinąć brzegi ciasta na gruszki, tworząc rant tarty.

Białko roztrzepać z mlekiem i posmarować cieniutką warstwą brzegi tarty, następnie posypac brązowym cukrem.

Umieścić w rozgrzanym piekarniku i piec około 30 minut na środku piekarnika.  Gdy tarta wyraźnie zarumieni się z góry, obniżyć temperaturę do 175 stopni C i przestawić piekarnik na grzanie tylko dołu,  następne umieścić blaszkę z tartą na niższym poziomie i piec kolejne 10 minut.  Wyjąć, przestudzić.

W czasie gdy tarta się dopieka przygotować sos karmelowy. W rondelku rozpuścić masło, dodać cukier, zamieszać. Na koniec dodać wodę i mieszać, aż sos będzie gładki. (Będzie trochę „bulgotać”)

Posmarować karmelem zapieczone w tarcie gruszki. Resztę sosu użyć do pokropienia każdej porcji ciasta.

Podawać na ciepło z lodami.

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl