Tarta „Lato”
10 października 2015
Zdecydowanie jedna z moich ulubionych tart… Tego lata robiłam ją już dwa razy i na tym pewnie nie koniec :) Za pierwszym razem użyłam frużeliny truskawkowej, poziomek i borówek, czarnej i czerwonej porzeczki- bo akurat takie owoce mieliśmy w ogrodzie, a gdy rozpoczął się sezon malinowy musiałam skosztować jak będą smakować w tej tarcie, ale tym razem użyłam frużeliny wiśniowej jako bazy nadzienia. Za każdym razem była przepyszna! Już samo ciasto kruche jest idealne w smaku, odpowiednio kruche i maślane, poza tym cudownie pachnie :) Dzięki użyciu frużeliny po zapieczeniu owoców sok nie wypływa z tarty, a nadzienie ma lekko żelową konsystencję. Jedynym minusem przygotowywania takiej tarty jest kilkukrotne wyjmowanie i wkładanie jej do gorącego piekarnika- ale warto się „pomęczyć” żeby uzyskać dobrze wypieczoną tratę z obłędnym nadzieniem :) Najlepsza jest podana na ciepło z lodami waniliowymi... Mmmm istna rozpusta dla kubków smakowych :)
Na ciasto kruche:
300 g mąki
szczypta soli
50 g cukru pudru
180 g masła
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu
Nadzienie:
250 g mieszanki owoców lata (truskawki, maliny, czereśnie, poziomki, borówki, jagody, wiśnie, porzeczki- co tylko macie i lubicie)
250 g owoców w żelu / frużeliny owocowej do zapiekania (truskawkowej, wiśniowej lub innej)
1-2 łyżki cukru (w zależności od kwaśności owoców)
Do podania:
lody śmietankowe lub waniliowe
świeże owoce
Wszystkie składniki na ciasto umieścić na stolnicy, siekać nożem, aż powstanie kruszonka, następnie szybko zgnieść LUB umieścić składniki w malakserze albo robocie planetarnym z końcówką do ciasta kruchego-ciasto samo się „zarobi”. Uformować wałek, owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na 30 minut.
Odciąć 2/3 ciasta i rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Zdjąć papier z góry, odwrócić na formę do tarty, zdjąć drugi fragment papieru i wlepić ciasto w formę. (Papier odłożyć, przyda się później).
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Na czas rozgrzewania się piekarnika umieścić formę z ciastem w lodówce lub zamrażarce.
Gęsto ponakłówać ciasto widelcem, nałożyć na ciasto papier do pieczenia, tak by wychodził poza foremkę, wysypać ryż lub kulki obciążające (ewentualnie przyciąć nadmiar papieru) i umieścić tartę w rozgrzanym piekarniku.
Piec w ten sposób 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier razem z obciążeniem i umieścić tartę w piekarniku na kolejne 10-12 minut. Spód powinien się zarumienić.
W międzyczasie…
Umyć owoce, osuszyć i wymieszać z fużeliną.
Rozwałkować pozostały fragment ciasta (najlepiej znów miedzy dwoma arkuszami papieru- podsypać tym razem mąką, żeby łatwiej było przenosić paski z ciasta). Następnie pociąć na paski o szerokości 2 cm.
Wyjąć ciasto z piekarnika, nałożyć nadzienie, układać paski ciasta, najpierw poziomo, następnie pionowo tworząc kratkę. Paski ciasta najlepiej odcinać, przyciskając je do ostrych brzegów formy i jednocześnie przyklejając je do już podpieczonego ciasta. Brzegi ciasta można nakryć delikatnie folią aluminiową jeżeli są już wyraźnie zarumienione.
Tak przygotowaną tartę umieścić w piekarniku, od razu zmniejszyć temperaturę do 175 stopni i piec do zarumienienia się kratki z ciasta kruchego (18-22 minuty).
Lekko przestudzić i podawać na ciepło z lodami, udekorowane np. czerwoną porzeczką i malinami.
Dodaj komentarz