Tarta “Violet”
10 października 2015

T
arta Violet, to tarta z lekkim jogurtowo-jagodowym nadzieniem, które zapiekamy na kruchym spodzie. Z wierzchu mamy polewę z kwaśnej śmietany (bez obaw to naprawdę pyszny pomysł) i jeszcze trochę świeżych jagód. Należy podawać ją dobrze schłodzoną, wtedy smakuje najlepiej- przypomina sernik z jagodami na kruchym spodzie.
Składniki:
na kruchy spód:
160 g mąki
80 g zimnego masła
40 g cukru pudru
2 płaskie łyżki jogurtu greckiego
szczypta soli
nadzienie:
1 szklanka jagód
400 g jogurtu
2 jajka
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 i 1/2 łyżki mąki
polewa:
150 ml kwaśnej śmietany 18 %
1 łyżka cukru pudru
do podania:
świeże jagody lub borówki amerykańskie,
kwiaty lawendy
Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Najlepiej umieścić wszystko w malakserze- ciasto samo się zagniecie ;) Można też wszystko rozcierać między palcami lub siekać nożem i jak powstanie kruszonka zagnieść w kulkę (robimy to sprawnie i szybko, ciasto nie powinno się zbyt ogrzać).
Uformować wałek, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na prostokąt o grubości około 4 mm.
Ściągnąć papier z góry, odwrócić i nałożyć płat ciasta na foremkę. Oderwać drugi kawałek papieru do pieczenia. Dokładnie wykleić foremkę ciastem.
(Tam gdzie ciasto wystaje poza formę przycinamy i wklejmy w miejsca gdzie ciasta brakuje).
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
Ponakłuwać ciasto widelcem. Przykryć papierem do pieczenia, a na papier wysypać ryż (lub specjalne kulki ceramiczne do obciążania cista).
Włożyć do piekarnika i piec przez 15 minut.
Po tym czasie zdjąć papier do pieczenia razem z ryżem, a formę z ciastem włożyć do piekarnika na kolejne 10-12 minut. (Można nieco obniżyć temperaturę).
Ciasto powinno się ładnie wypiec.
W między czasie przygotowujemy nadzienie.
Pół szklanki jagód umieścic w rondelku, rozgotować i przetrzeć przez sitko, by pozbyć się skórek. Powstały sok umieścić w misce razem z jogurtem, jajkami, sokiem z cytryny, przesianą mąką, wszystko zmiksować do połączenia się w jednolitą masę. (Najlepiej robić to na wolnych obrotach miksera żeby jak najmniej napowietrzać masę). Odstawić i poczekać, aż bąbelki powietrza znikną (Można uderzyć naczyniem kilka razy o blat żeby przyspieszyć ten proces).
Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 185 stopni C.
Wylać płynne nadzienie na wypieczony spód tarty, dodać pozostałą połowę szklanki jagód (rozsypać równomiernie po całej powierzchni tarty).
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut.
Przygotować polewę śmietankową(wymieszać śmietankę z cukrem pudrem) i gdy fioletowe nadzienie zetnie się, wylać ją na tartę, wyrównać i ostatni raz wstawić do piekarnika na 10 minut.
Wyjąć, wystudzić i schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Podawać ze świeżymi jagodami lub borówkami amerykańskimi udekorowane kwiatami lawendy.
Dodaj komentarz