Tartaletki z gruszkami
10 października 2015
Szybki deser, do którego nie są potrzebne specjalne foremki. Wystarczy płat ciasta francuskiego i kieliszek o średnicy mniej więcej 10-11 cm. To przy tym deserze odkryłam po raz pierwszy jak świetnie pasują do siebie gruszki i imbir. Inspirację do przepisu znalazłam w książce Emmy Patmore „120 wypieków”, ale przepis uprościłam :) Ciastka najlepsze są jeszcze ciepłe. Proste, eleganckie i szybkie …wypróbujcie sami :)
Składniki na 8 porcji:
czubata łyżka miękkiego masła
czubata łyżka brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
płaska łyżeczka imbiru (w proszku)
1 łyżeczka płynnego miodu (użyłam midu z mniszka lekarskiego)
płat ciasta francuskiego
4 nieduże gruszki
Wszystkie składniki (prócz ciasta i gruszek ;) utrzeć na puszysty krem. Najlepiej zrobić to w małym moździerzu, albo w miseczce za pomocą zwykłej łyżki.
Gruszki obrać, przekroić na połówki, wydrążyć szypułki i gniazda nasienne, a następnie ponacinać gruszki tak jak widać na zdjęciach- czyli dość gęsto, ale tak by owoc przy ogonku pozostał w całości.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
Ciasto francuskie rozwinąć i za pomocą kieliszka (o średnicy ok. 11 cm) wyciąć 8 krążków, przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuć widelcem kilku miejscach.
Dokładnie rozsmarować połowę masy na krążkach ciasta, a drugą połową posmarować gruszki starając się wetrzeć masę dokładnie w szczelinki .
Ułożyć gruszki na krążkach i ponacinać krążki wokół zachowując około centymetrowe odstępy.
Piec około 15 minut- do zezłocenia. Przestudzić i podawać. Można oprószyć delikatnie cukrem pudrem.
Dodaj komentarz