OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Tartaletki z rabarbarem

10 października 2015

Email
Print Friendly

 

Urocze tartaletki wypełnione młodymi pędami rabarbaru, które osłodziłam dżemem truskawkowym- całość zapiekłam w pysznym kruchym cieście :) Takie maleństwa można zrobić na wiosenny podwieczorek- wtedy najlepiej podać na ciepło z lodami, albo zabrać ze sobą na majówkowy piknik :)

 

 

Składniki na 7 tartaletek:

250 g mąki pszennej

100 g zimnego masła

20 g zimnego smalcu

50 g cukru pudru

szczypta soli

2-3 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

4-5 młodych pędów rabarbaru

1-2 łyżki dżemu truskawkowego

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

 

W minimalakserze umieścić wszystkie składniki i zarobić ciasto (najpierw dodać 2 łyżki wody, a gdy cisto będzie zbyt suche dodać jeszcze jedną). Można też zarobić ciasto ręcznie. Wszystkie składniki (oprócz wody) umieścić na stolnicy, siekać nożem lub rozcierać między palcami, na koniec dodawać stopniowo wodę i zagnieść w kulkę. Owinąć folią, spłaszczyć i umieścić w lodówce na 45 minut. W międzyczasie rabarbar pokroić w niedużą kostkę, wymieszać z dżemem, cukrem i skrobią. Schłodzone ciasto rozwałkować ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia.Wycinać krążki ciasta nieco większe niż górna średnica foremek i wyklejać foremki. Pozostałe ciasto ponownie zawinąć w folię i razem z tartaletkami umieścić na kolejne 30-40 minut w lodówce.

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. Rozwałkować pozostałe ciasto i pociąć na centymetrowe paseczki. Schłodzone spody wyjąć z lodówki, ponakłówać widelcem i napełnić nadzieniem. Z wierzchu układać paseczki ciasta tworząc kratkę, odcinać ciasto przyciskając je do ostrych brzegów foremek. Umieścić w nagrzanym piekarniku i piec około 15 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Podawać na ciepło z lodami, choć wystudzone, w duecie z herbatką również smakują świetnie :)

 

 

Dodaj komentarz

Czy ten przepis można wykorzystać na dużą okrągła blaszkę do tarty? Teraz truskawkowy sezon. Zamiast rabarbaru wsypalabym truskawki. Jak długo wtedy piec żeby ciasto dobrze się do piekło od spodu?

Hej Ewa, można wykorzystać ale truskawki mogą puścić dużo soku więc dodałabym łyżkę 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej, no i trzebaby podpiec sam spód bez owoców z obciążeniem. Zobacz do przepisu na tartę "Lato" -> http://www.mysweetworld.pl/2015/10/tarta-lato/ Pozdrawiam

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl