Truskawki z rabarbarem zapiekane pod owsianą kruszonką
10 października 2015
Wiosenne rarytasy zapieczone w małych kokilkach, to cudowny sposób na coś pysznego w 20 minut. Ten niezwykle prosty i szybki deser, to moje ulubione słodko-kwaśne połączenie smaków. Uzupełniające się wzajemnie truskawki i rabarbar, osłodzone domowym dżemem truskawkowym (lub frużeeliną) i chrupiącą maślaną kruszonką z płatkami owsianymi, to idealny deser na ciepło. Najlepiej smakuje na świeżym powietrzu, a ten zapach…..mmmm…Zakochacie się ;)
Składniki na 6 niedużych porcji:
200 g truskawek
1 duży pęd rabarbaru (ok. 100 g)
2-3 łyżki dżemu truskawkowego lub frużeliny truskawkowej
Na kruszonkę:
40 g miękkiego masła
45 g mąki
20 g płatków owsianych błyskawicznych
40 g cukru trzcinowego lub białego
10 g cukru pudru
* Można piec również w jednej większej żaroodpornej formie, należy wtedy podwoić lub potroić porcję, w zależności od wielkości formy.
Zacząć od rozgrzania piekarnika do 180 stopni C. Rabarbar pokroić na dwucentymetrowe kawałki. Większe truskawki przekroić na 2-4 części, a mniejsze zostawić w całości i przełożyć do miski , dodać pokrojony rabarbar oraz dżem lub frużelinę truskawkową. Całość wymieszać i rozłożyć do 6 niedużych naczynek do zapiekania.
W osobnej misce umieścić wszystkie składniki na kruszonkę i zagnieść, następnie równomiernie rozkruszyć na owocach. Kokilki położyć na blaszce i umieścić w rozgrzanym piekarniku. Piec około 15 minut- do zezłocenia się kruszonki. Lekko przestudzić i podawać na ciepło.
Można dodatkowo oprószyć odrobiną cukru pudru.
Smacznego :)
Dodaj komentarz