OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Truskawki z rabarbarem zapiekane pod owsianą kruszonką

10 października 2015

Email
Print Friendly

 

Wiosenne rarytasy zapieczone w małych kokilkach, to cudowny sposób na coś pysznego w 20 minut. Ten niezwykle prosty i szybki deser, to moje ulubione słodko-kwaśne połączenie smaków. Uzupełniające się wzajemnie truskawki i rabarbar, osłodzone domowym dżemem truskawkowym (lub frużeeliną) i chrupiącą maślaną kruszonką z płatkami owsianymi, to idealny deser na ciepło. Najlepiej smakuje na świeżym powietrzu, a ten zapach…..mmmm…Zakochacie się ;)

 

 

 

Składniki na 6 niedużych porcji:

200 g truskawek

1 duży pęd rabarbaru (ok. 100 g)

2-3 łyżki dżemu truskawkowego lub frużeliny truskawkowej

Na kruszonkę:

40 g miękkiego masła

45 g mąki

20 g płatków owsianych błyskawicznych

40 g cukru trzcinowego lub białego

10 g cukru pudru

* Można piec również  w jednej  większej żaroodpornej formie, należy wtedy podwoić lub potroić porcję, w zależności od wielkości formy.

 

Zacząć od rozgrzania piekarnika do 180 stopni C. Rabarbar pokroić na dwucentymetrowe kawałki. Większe truskawki przekroić na 2-4 części, a mniejsze zostawić w całości i przełożyć do miski , dodać pokrojony rabarbar oraz dżem lub frużelinę truskawkową. Całość wymieszać i rozłożyć do 6 niedużych naczynek do zapiekania.

W osobnej misce umieścić wszystkie składniki na kruszonkę i zagnieść, następnie równomiernie rozkruszyć na owocach. Kokilki położyć na blaszce i umieścić w rozgrzanym piekarniku. Piec około 15 minut- do zezłocenia się kruszonki. Lekko przestudzić i podawać na ciepło.

Można dodatkowo oprószyć odrobiną cukru pudru.

Smacznego :)

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl