Truskawkowe Niebo
10 października 2015
G
dyby niebo było truskawkowe, to smakowałoby jak ten deser ;) Można go zrobić o każdej porze roku, zarówno ze świeżych jak i mrożonych truskawek. Jego przygotowanie jest bezproblemowe, a efekt oczaruje smakiem każdego. Jego bazę stanowi koktajl truskawkowy, delikatnie usztywniony za pomocą żelatyny, delikatności dodaje mu bita śmietana, a uroku dekoracja ze świeżych truskawek. Gorąco polecam.
Składniki na 4-6 porcji deseru:
350 g truskawek*
300 g kwaśnej śmietany 18% (zimnej)
80 g cukru (lub odrobinę więcej, gdy truskawki nie są zbyt słodkie)
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka żelatyny
1/5 szklanki (50ml) wrzątku
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
2 płaskie łyżki cukru pudru
opcjonalnie 1 opakowanie śmietan-fixu
kilka świeżych truskawek do dekoracji
* Gdy używamy mrożonych truskawek, należy je lekko rozmrozić, zblendować, zagotować na wolnym ogniu wraz z sokiem z cytryny, następnie wystudzić i postępować jak w wypadku świeżych truskawek.
Zagotować wodę i odmierzyć 50 ml wrzątku, od razu wsypać żelatynę i energicznie mieszać, aż do dokładnego rozpuszczenia się grudek żelatyny. Przestudzić.
Truskawki, śmietanę, cukier i sok z cytryny umieścić w wysokim naczyniu i zblendować na gładką masę.
Rozpuszczoną żelatynę (może być jeszcze lekko ciepła) cienkim strumieniem wlać do koktajlu truskawkowego i za pomocą blendera dokładnie wymieszać całość. Przelać do przygotowanych szklanek. Rozlewać tak by koktajl zajmował mniej więcej ¾ objętości szklanki. Każdą ze szklanek przykryć szczelnie kawałkiem folii aluminiowej lub spożywczej i wstawić na minimum 3-4 godziny do lodówki.
Gdy deser stężeje...Ubić śmietankę na sztywną pianę pod koniec dodając cukier puder. By mieć pewność, że śmietana się ładnie ubije, można użyć śmietan-fixu i postępować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wycisnąć na stężały koktajl (można oczywiście nałożyć łyżką). Ozdobić plasterkami truskawek- na przykład w kształcie serduszek. Podać od razu lub przygotować deser na kilka godzin przed podaniem (wtedy lepiej użyć śmietan-fixu). Przechowywać w lodówce, dla pewności przykrywając folią aluminiową (by deser nie wchłonął zapachów lodówki). Smacznego :)
* * *
Dodaj komentarz
Przepyszne deserki! Polecam