Wielkanocne babeczki jogurtowe
10 października 2015
Przepis na te jogurtowe babeczki jest chyba jednym z najłatwiejszych na tej stronie…Można traktować go jako bazę do własnego przepisu i modyfikować wedle uznania- na przykład dodając do ciasta skórkę z cytryny lub pomarańczy, a do dekoracji zamiast zwykłego cukru pudru użyć lukru lub polewy czekoladowej. Babeczki są naprawdę malutkie i urocze w swej prostocie. Idealne do Wielkanocnego koszyka.
Składniki na 5-6 babeczek:
150 g jogurtu greckiego
80 g masła
2 jajka
16 g cukru wanilinowego
100 g cukru
170 g mąki
½ łyżeczki sody
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
+ masło i bułka tarta
+ cukier puder do oprószenia
Masło roztopić i przestudzić. W misce umieścić jogurt, jajka, cukier i cukier wanilinowy oraz przestudzone masło- wszystko razem mieszać rózgą kuchenną, aż cukier się rozpuści. Do drugiego naczynia przesiać przez sitko mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia,
Do sypkich składników wlać płynną mieszankę i wszystko razem wymieszać rózgą Mieszać należy krótko ale energicznie, a ciasto powinno być jednolite. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C.
Foremki wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Napełniać je ciastem do ¾ ich wysokości i wyrównać. Piec 20-25 minut (na złoty kolor). Po wystudzeniu ściąć „górki” wyrośniętego ciasta, odwrócić i oprószyć cukrem pudrem.
Uwaga: Babeczki należy przechowywać w pojemniku bo są niewielkie i szybko wysychają. Można dodatkowo nasączyć je sokiem z cytryny wymieszanym z przegotowaną wodą.
Dodaj komentarz