OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Wielkanocne babeczki jogurtowe

10 października 2015

Email
Print Friendly

 

Przepis na te jogurtowe babeczki jest chyba jednym z najłatwiejszych na tej stronie…Można traktować go jako bazę do własnego przepisu i modyfikować wedle uznania- na przykład dodając do ciasta skórkę z cytryny lub pomarańczy, a do dekoracji zamiast zwykłego cukru pudru użyć lukru lub polewy czekoladowej. Babeczki są naprawdę malutkie i urocze w swej prostocie. Idealne do Wielkanocnego koszyka.

 

 

 

Składniki na 5-6 babeczek:

150 g jogurtu greckiego

80 g masła

2 jajka

16 g cukru wanilinowego

100 g cukru

170 g mąki

½ łyżeczki sody

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

+ masło i bułka tarta

+ cukier puder do oprószenia

 

Masło roztopić i przestudzić. W misce umieścić jogurt, jajka, cukier i cukier wanilinowy oraz przestudzone masło- wszystko razem mieszać rózgą kuchenną, aż cukier się rozpuści. Do drugiego naczynia przesiać przez sitko mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia,

Do sypkich składników wlać płynną mieszankę i wszystko razem wymieszać rózgą Mieszać należy krótko ale energicznie, a ciasto powinno być jednolite. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C.

Foremki wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Napełniać je ciastem do ¾ ich wysokości i wyrównać. Piec 20-25 minut (na złoty kolor). Po wystudzeniu ściąć „górki” wyrośniętego ciasta, odwrócić i oprószyć cukrem pudrem.

Uwaga: Babeczki należy przechowywać w pojemniku bo są niewielkie i szybko wysychają. Można dodatkowo nasączyć je sokiem z cytryny wymieszanym z przegotowaną wodą.

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl