Wiosenne muffiny z ananasem i cytryną
10 października 2015

Te kolorowe muffinki w sam raz sprawdzają się na wiosnę :) Tym razem użyłam ananasa z puszki, ale jestem bardzo ciekawa jak muffinki smakowałyby ze świeżym…Koniecznie muszę to sprawdzić przy następnej okazji :) Nie mniej jednak ananas z puszki również dobrze się sprawdził, a w połączeniu z skórką i sokiem z cytryny pachnie i smakuje orzeźwiająco. Przechowywane w szczelnym pojemniku zachowują wilgoć i świeżość.
Przepis na 10 sztuk muffinek w tulipanowych papilotkach:
2 szklanki mąki
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 duże jajka
1 szklanka maślanki
1/3 szklanki oleju rzepakowego
Dodatkowo:
1 i ½ szklanki pokrojonego na kawałki ananasa z puszki
żółta skórka starta z 1 dużej cytryny
Do dekoracji:
sok 1 cytryny
1 ½ szklanki cukru pudru (lub więcej – do uzyskania gęstego białego lukru)
kolorowy maczek dekoracyjny
Przygotować formę na muffinki i wyłożyć ją tulipanowymi papilotkami.*
Ananasa dobrze odcedzić i pokroić na małe kawałki.
Do miski przesiać przez sitko mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia.
W osobnym naczyniu roztrzepać jajka, dodać kefir, olej, cukier, cukier wanilinowy i dobrze wymieszać trzepaczką.
Cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem i za pomocą ostrej obieraczki (takiej jak do ziemniaków) ściąć żółtą skórkę i tak uzyskane obierki pokroić na cienkie paseczki.(Można zetrzeć również na tarce)
Wlać składniki płynne do suchych, dodać skórkę cytrynową i mieszać energicznie rózgą kuchenną(trzepaczką), aż wszystko się połączy (nie dłużej).
Piekarnik rozgrzać do 190 C..
Kosteczki ananasa osuszyć na ręcznikach papierowych, wrzucić do masy i jeszcze raz krótko zamieszać by je równomiernie rozprowadzić.
Rozłożyć ciasto do papilotek- po dwie czubate łyżki do każdej.
Piec około 30-35 minut, aż do odpowiedniego wyrośnięcia i zarumienienia.
Muffiny wystudzić, a w między czasie utrzeć lukier (powinien być bardzo gęsty, by pozostał biały).
Wystudzone muffinki popisać lukrem i posypać kolorowym maczkiem.
* Jeżeli użyjemy tradycyjnych papilotek (potrzebne będzie ich więcej) należy nakładać mniej ciasta i piec około 20-25 minut.
Dodaj komentarz