Wyborne babeczki czekoladowe
10 października 2015
W romantycznej różano-truskawkowej scenerii do zdjęć pozują tym razem wyborne babeczki czekoladowe 🙂 Moja mama powiedziała, że smakują tak jak wyglądają 😉 Także jeżeli Wam się podobają- to jest duża szansa, że będą również smakować 🙂 Nie ma w nich nic trudnego, a bardzo wszystkim smakują. Biszkoptowe spody z dodatkiem kakao, tradycyjnie wydrążyłam, a do środka wlałam lekko płynne nadzienie czekoladowe, które częściowo „wpiło się” w babeczki-przez to babeczki są wyjątkowe 🙂
Składniki na 8-10 babeczek:
3 duże jajka
100 g cukru
75 g mąki tortowej
30 g gorzkiego kakao
szczypta soli
Nadzienie:
100 g- jedna tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady (super sprawdza się pół na pół).
2 łyżki śmietanki kremówki 30%
Dodatkowo:
250 ml śmietany kremówki 30%
1 opakowanie śmietanfixu
1 łyżeczka cukru pudru *
Do dekoracji:
Truskawki z ogonkami/ wiśnie/ czereśnie/ czerwone porzeczki / poza sezonem można użyć wiśni koktajlowych.
* cukru pudru dodaję niewiele, bo same babeczki z czekoladą są już wystarczająco słodkie.
Piekarnik rozgrzać do 165 ºC.
Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę (nie dłużej-żeby nie „przebić” białek). Stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec do piany przesiać przez sitko mąkę i kakao, następnie wyłączonym mikserem lub szpatułką delikatnie wymieszać całość.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i rozdzielić do nich masę, tak by papilotki były prawie pełne.(Ja użyłam wolnostojących papierowych papilotek trochę wyższych niż tradycyjne). Można przełożyć masę do rękawa cukierniczego z odciętym rogiem i w ten sposób wyciskać ciasto do papilotek.
Piec przez około 15 minut.
Babeczki powinny wyrosnąć niewiele ponad papilotkę, a patyczek wbity w ciasto ma być po wyjęciu czysty i suchy. Najważniejsze jednak jest by nie przesuszyć babeczek w piekarniku i nie piec ich dłużej niż to konieczne. Przygotować dużą drewnianą deskę lub stolnicę, wyjąć formę z babeczkami z piekarnika i upuścić dwukrotnie z wysokości (około 25 cm)- chodzi o to, by z babeczek uszło powietrze, dzięki czemu nie opadną. Wystudzić w temperaturze pokojowej.
Przygotować nadzienie czekoladowe.Czekoladę połamać i umieścić w misce razem z dwoma łyżkami śmietanki. Następnie miskę położyć na garnku z gotującą się wodą. Miska nie powinna bezpośrednio dotykać wody, ma ogrzewać ją jedynie para. Pozostawić tak przez kilka minut, po tym czasie wymieszać rózgą kuchenną. Wystudzić i schłodzić w lodówce (około 10-15 minut).
Wydrążyć środki babeczek, tak by zmieściło się do środka około 2 łyżeczek czekolady. Gdy czekolada osiągnie ‘półgęstą’ konsystencję rozłożyć ją pomiędzy babeczki. Następnie umieścić w pojemniku i schłodzić babeczki przez minimum godzinę. (Można tak pozostawić w lodówce nawet na kilkanaście godzin).
Przed podaniem ubić śmietankę z cukrem pudrem i śmietanfixem (zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu zagęstnika). Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i udekorować babeczki. Na każdej ułożyć niewielką truskawkę. Gotowe! 🙂
* * *
Dodaj komentarz
Te zdjęcia są zjawiskowe, marzę o lekcjach stylizacji fotografii u Ciebie 😀
Da się zrobić 😉 Dzięki <3
Wyglądają przepysznie, muszę spróbować je zrobić!
Serdecznie polecam Joasiu :*