Drożdżówka z kakaowym nadzieniem i kruszonką
16 listopada 2015
Dziś mam dla Was przepis na pyszną drożdżówkę śniadaniową z dużą ilością wilgotnego nadzienia, przygotowanego z kwaśnej śmietany, gorzkiego kakao i cukru pudru- to zaskakująco dobre połączenie :) Na wierzchu mamy jeszcze chrupiącą kruszonkę- również z dodatkiem kakao. Będziecie bardzo zadowoleni, jeżeli wypróbujecie ten przepis- gdy jadłam po raz pierwszy podobną drożdżówkę upieczoną przez moją teściową nie mogłam się od niej oderwać. Idealna do porannej kawy lub szklanki mleka :)
Składniki:
na cisto drożdżowe:
300 g mąki do ciast drożdżowych
30 g drożdży+ łyżeczka mleka+ łyżeczka cukru+ 1/3 łyżeczki soli 50 g masła
2/3 szklanki mleka
70 g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
3 żółtka
na nadzienie:
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki gorzkiego kakao
1-2 płaskie łyżki cukru pudru
na kruszonkę:
30 g masła
50 g mąki
40 g cukru
10 g kakao
+ odrobina białka do posmarowania wierzchu ciasta
Do miski przesiać mąkę.
W miseczce rozetrzeć drożdże z łyżeczką mleka, łyżeczką cukru i 1/3 łyżeczki soli.
W rondelku roztopić masło, zdjąć z palnika i dodać do niego zimne mleko oraz cukier i cukier wanilinowy, mieszać, aż do rozpuszczenia się cukru. Gdy mieszanka będzie letnia, dodać żółtka i roztrzepać całość. Na koniec wlać do rondelka płynne drożdże i wymieszać całość. Przelać zawartość rondelka do mąki i mieszać rózgą kuchenną (lub mikserem) aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Zgarnąć ciasto z brzegów miski używając sylikonowej szpatułki i wyrabiać jeszcze chwilę (ja wyrabiam używając tej szpatułki).
Przykryć miskę ściereczką i odstawić na 1,5 h do wyrośnięcia.
W międzyczasie wymieszać śmietanę z cukrem pudrem i kakao- powinna powstać gładka i dość gęsta masa.
Przygotować arkusz papieru do pieczenia. Posypać go mąką. Wyjąć z miski wyrośnięte ciasto położyć na przygotowanym papierze i z wierzchu również posypać mąką. Rozciągać dłońmi ciasto na prostokąt o wymiarach około 30 na 40 cm.
Na środku rozsmarować masę kakaową. Zawinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku do połowy z jednej strony i tak samo z drugiej
(Ostatecznie mamy jakby dwa rulony jeden przy drugim.) Umieścić razem z papierem w foremce keksówce (u mnie 10 na 30 cm). Przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 45 minut.
W międzyczasie przygotować kruszonkę- rozcierać między palcami podane składniki, aż do powstania okruszków.
Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
Posmarować wierzch wyrośniętego ciasta białkiem i posypać kruszonką.
Umieścić w rozgrzanym piekarniku i piec około 50 minut.
Wyjąć z piekarnika, poczekać, aż drożdżówka wystygnie, następnie kroić na kromki i podawać np. na śniadanie.
Dodaj komentarz