OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Drożdżówka z kakaowym nadzieniem i kruszonką

16 listopada 2015

Email
Print Friendly

Dziś mam dla Was przepis na pyszną drożdżówkę śniadaniową z dużą ilością wilgotnego nadzienia, przygotowanego z kwaśnej śmietany, gorzkiego kakao i cukru pudru- to zaskakująco dobre połączenie :)  Na wierzchu mamy jeszcze chrupiącą kruszonkę- również z dodatkiem kakao.  Będziecie bardzo zadowoleni, jeżeli wypróbujecie ten przepis- gdy jadłam po raz pierwszy podobną drożdżówkę upieczoną przez moją teściową nie mogłam się od niej oderwać. Idealna do porannej kawy lub szklanki mleka :)

 

 

Składniki:

na cisto drożdżowe:

300 g mąki do ciast drożdżowych

30 g drożdży+ łyżeczka mleka+ łyżeczka cukru+ 1/3 łyżeczki soli 50 g masła

2/3 szklanki mleka

70 g cukru

2 łyżeczki cukru wanilinowego

3 żółtka

na nadzienie:

1 szklanka kwaśnej śmietany 18%

2 łyżki gorzkiego kakao

1-2 płaskie łyżki cukru pudru

na kruszonkę:

30 g masła

50 g mąki

40 g cukru

10 g kakao

+ odrobina białka do posmarowania wierzchu ciasta

 

Do miski przesiać mąkę.

W miseczce rozetrzeć drożdże z łyżeczką mleka, łyżeczką cukru i 1/3 łyżeczki soli.

W rondelku roztopić masło,  zdjąć z palnika i dodać do niego zimne mleko oraz cukier i cukier wanilinowy, mieszać, aż do rozpuszczenia się cukru. Gdy mieszanka będzie letnia, dodać żółtka i roztrzepać całość. Na koniec wlać do rondelka płynne drożdże i wymieszać całość.  Przelać zawartość rondelka do mąki i mieszać rózgą kuchenną (lub mikserem) aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Zgarnąć ciasto z brzegów miski używając sylikonowej szpatułki i wyrabiać jeszcze chwilę (ja wyrabiam używając tej szpatułki).

Przykryć miskę ściereczką i odstawić na 1,5 h do wyrośnięcia.

W międzyczasie wymieszać śmietanę z  cukrem pudrem i kakao- powinna powstać gładka i dość gęsta masa.

Przygotować arkusz papieru do pieczenia. Posypać go mąką. Wyjąć z miski wyrośnięte ciasto położyć na przygotowanym papierze i z wierzchu również posypać mąką. Rozciągać dłońmi ciasto na prostokąt o wymiarach około 30 na 40 cm.

 Na środku rozsmarować masę kakaową. Zawinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku do połowy z jednej strony i tak samo z drugiej 

(Ostatecznie mamy jakby dwa rulony jeden przy drugim.) Umieścić razem z papierem w foremce keksówce (u mnie 10 na 30 cm). Przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 45 minut.

W międzyczasie przygotować kruszonkę- rozcierać między palcami podane składniki, aż do powstania okruszków.

Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.

Posmarować wierzch wyrośniętego ciasta białkiem i posypać kruszonką.

Umieścić w rozgrzanym piekarniku i piec około 50 minut.

Wyjąć z piekarnika, poczekać, aż drożdżówka wystygnie, następnie kroić na kromki i podawać np. na śniadanie.

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl