Jabłka w cieście
13 listopada 2015
Takie jabłka w cieście mogłabym jeść chyba codziennie…rozpływają się w ustach. Robię je już od wielu lat, choć do tej pory „na oko”, ale specjalnie dla Was napisłam przepis :) Ciasto przygotowuje się na maślance, jest bardzo wydajne, tanie i pyszne. Kiedyś robiłam je dla mojego młodszego brata, teraz uwielbiają je moje dzieci i mój mąż :) Można jeść je bez wyrzutów sumienia,bo 90% każdego placka stanowi jabłko.
Bardzo polecam :)
Składniki:
1 szklanka maślanki
1 duże jajko
szczypta soli
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5-6 dużych dość kwaśnych jabłek (najlepsze renety i antonówki)
olej rzepakowy do smażenia
cukier puder do podania
Do miski wlać maślankę, wbić jajko, dodać sól, cukier i cukier wanilinowy.
Zmiksować całość na wolnych obrotach miksera ( lub energicznie mieszać rózgą kuchenną do otrzymania masy o jednolitej konsystencji).
Do mąki wsypać proszek do pieczenia i zamieszać.
Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia- ostatecznie masa powinna być dość gęsta i bez grudek mąki.
Jabłka obrać pokroić na plastry (każde jabłko na 5-6 kółek) i wyciąć środki, by pozbyć się gniazd nasiennych.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju.
Obtaczać plastry w cieście i smażyć z obu stron na złoty kolor, na średnio rozgrzanym tłuszczu.
Podawać oprószone cukrem pudrem.
Dodaj komentarz