Muffinki z jabłkiem, cynamonem i kruszonką
18 listopada 2015
P
yszne muffinki na bazie maślanki, wypełnione obficie kosteczkami jabłkowymi, posypane hojnie chrupiącą kruszonką- dla wszystkich, którzy lubią szybkie, proste, tanie i smaczne słodkości :) Nie potrzebna jest w tym przepisie ani waga, ani mikser-zastąpią je szklanka i rózga kuchenna :) Są wilgotne, puszyste i delikatne. Nic dodać, nic ująć :) Sami się przekonajcie, jeśli najdzie Was ochota na słodki podwieczorek :)
Ps. Nie masz jeszcze formy na muffinki? Wyłóż ciasto na dużą tortownicę (wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą) i posyp kruszonką, piecz chwilę dłużej niż muffinki– otrzymasz smaczne i szybkie ciasto.
Przepis na 12 dużych muffinek:
3 kwaśne jabłka
2 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
2 duże jajka
1 szklanka maślanki
1/3 szklanki oleju rzepakowego
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
na kruszonkę:
1/4 kostki masła (50 g)
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
+ cukier puder do oprószenia
Przygotować formę na muffinki i wyłożyć ją dużymi papilotkami.*
Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
Do miski przesiać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, dodać cynamon i wymieszać.
W osobnym naczyniu roztrzepać jajka, dodać maślankę, cukier i cukier wanilinowy oraz olej i wymieszać całość rózgą kuchenną.
Wlać składniki płynne do suchych i mieszać, aż wszystko się połączy- krótko i energicznie.
Na koniec dodać kosteczki jabłkowe i wmieszać je w ciasto.
Piekarnik rozgrzać do 185 ºC.
Przygotować kruszonkę- podane składniki rozcierać między palcami, aż do powstania okruszków.
Rozłożyć ciasto do papilotek tak, by sięgało do 3/4 ich wysokości (najwygodniej nakłada się gałkownicą do lodów), posypać z wierzchu kruszonką.
Piec około 25-30 minut (do suchego patyczka).
Dodaj komentarz