Sernik z musem brzoskwiniowym- bez pieczenia
21 listopada 2015

Kruchy i pachnący maślany spód, kremowy i delikatny sernik, mus brzoskwiniowy i odrobina bitej śmietany do dekoracji… Robiąc po raz pierwszy ten sernik czułam, że będzie pyszny, ale nie przypuszczałam, że aż tak bardzo wszyscy go polubią ;). Sposobem mojej mamy podsmażyłam na maśle pokruszone herbatniki i uzyskałam bazę do najpyszniejszego spodu sernikowego. Twaróg stał się kremowy i puszysty dzięki ubitej kremówce, a mus brzoskwiniowy ożywił całość. Bardzo polecam :)
* * *
Składniki na tortownicę o średnicy ok. 21-23 cm
lub kwadratową formę o boku 22 cm:
na spód:
80 g masła
120 g herbatników
na masę sernikową:
500 g twarogu sernikowego w wiaderku (schłodzonego)
330 ml śmietany kremówki (schłodzonej
)
180 g cukru pudru
2 łyżki żelatyny (używam „Gellwe”)
80-100 ml wrzątku
na mus brzoskwiniowy:
500 g brzoskwiń z puszki (owoce z jednej dużej puszki)
1 łyżka soku z pomarańczy lub 2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka żelatyny
50 ml wrzątku
do dekoracji:
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
1/2 opakowania śmietanfixu
1 łyżeczka cukru pudru
Na patelni roztopić masło, herbatniki rozkruszyć i podsmażać na średniej mocy palnika – od czasu do czasu zamieszać.
Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać rozdrobnione herbatniki do tortownicy, ubić i wyrównać łyżką, wystudzić. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut lub na kilka minut do zamrażarki.
Odmierzyć 80-100 ml wrzątku i od razu wsypać do niego żelatynę. Mieszać energicznie do rozpuszczenia się wszystkich granulek żelatyny. Przestudzić.
Przygotować dwie miski. Wlać do jednej z nich kremówkę i ubić mikserem na sztywną pianę. Do drugiej, większej miski przełożyć twaróg i cukier puder -zmiksować do połączenia. Dodać ubitą kremówkę i miksować na średnich obrotach, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlać letnią żelatynę do masy sernikowej jednocześnie miksując (wlewać ją bezpośrednio pod końcówki miksera i dokładnie rozprowadzić żelatynę po całej masie). Przelać na schłodzony spód i wyrównać.
Tortownicę przykryć folią i wstawić do lodówki, aż masa stężeje. Jeżeli wszystkie składniki (prócz żelatyny) są mocno schłodzone przed przygotowywaniem deseru, a spód wyciągniemy prosto z zamrażarki – to sernik bardzo szybko stężeje.
Przygotować mus. Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Brzoskwinie odcedzić i zważyć (powinno być 500 g). Całość zblendować na gładki mus razem z sokiem z pomarańczy (cytryny), następnie wlać przestudzoną żelatynę i za pomocą blendera rozprowadzić ją dokładnie w musie brzoskwiniowym.
Wylać na stężały sernik, ponownie przykryć folią (ale tak by nie stykała się z musem) i wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Udekorować sernik- można go najpierw pokroić. Śmietankę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem i śmietanfixem, przełożyc do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i udekorować sernik. Smacznego :)
* * *
Ps. Jeżeli kiedykolwiek miłeś problem z żeltyną kliknij
TUTAJ
Dodaj komentarz
Sernik jest tak dobry, ze zabieram sie kolejny raz za jego wykonanie!
Dziekuje za przepis!
To ja dziękuję za wiadomość 🙂
Witam. Sernik super, tylko mam jeden problem – spód nie chce wyjść z blaszki razem z odciętym kawałkiem, co może być tego przyczyną? 🙂
Cieszę się, że smakuje. Myślę, że w temperaturze pokojowej lepiej wyjdzie z blaszki, zawsze wykładam dno papierem do pieczenia, on jest pokryty taką nieprzywieralną warstwą. Myślę, że spód przywiera do blaszki dlatego, że małsło w zimnie zastygło i chwilowo przywarło do blaszki. 🙂
Witam.Wygląda przepysznie. Właśnie będę go robiła. Jedno pytanko. Do masy sernikowej piszesz 80ml wrzątku a później żeby odmierzyć 100ml. To wkońcu ile?
Pozdrawiam
Cześć Sylwia 🙂 Ale mnie zagięłaś tym pytaniem 😉 Tyle razy robiłam ten sernik i tyle osób już go robiło i nikt nie zwrócił na to uwagi, dopóki przepis nie trafił na Twoje bystre oko 😀 Pewnie robiłam raz tak raz tak, zależy jak spojrzałam. Myślę, że różnica jest nieznaczna, następnym razem dodam 90 ml ;). Pozdrawiam:*
Prosty ale najlepszy sernik jaki kiedykolwek robiłam 🙂 Wszyscy goście byli pod ogromnym wrażeniem jak prezentuje sie sernik, a jak spróbowali od razu prosili o przepis . Dziękuje <3
Baaardzo dobry ten serniczek, zrobiłam go z podwójnej porcji na dużą blachę- na święta
Pychaaa! Na prawdę pyszny serniczek 🙂
Przepyszny sernik, dziękuję za przepis 🙂
Polecam, zrobiony, zjedzony i co najważniejsze przepyszny 🙂 Najlepszy serniczek na zimno jaki jadłam!
R E W E L A C J A! Takiego przepisu na sernik potrzebowałam 🙂 Wszystko co potrzebne kupię w Biedronce, a sernik wygląda jak z najlepszej cukierni 🙂 Super!
To znowu ja:) wracam do mojego ulubionego serniczka. Znowu kombinuję po swojemu – wersja letnia: zamiast brzoskwiń polecam mus truskawkowy i spód z czekoladowych herbatników:) tym razem bez wpadek… przyznam nieskromnie pyyyycha
Fantastyczny sernik :)Polecam 🙂
Daria, jeśli chodzi o ilość żelatyny w przepisie, dla mnie jest ok. Konsystencja wyszła doskonała. Nie polecam kombinować z galaretkami zamiast żelatyny – kiedy zaczęłam robić drugi serniczek (tak bardzo wszystkim smakował, że mi zjedli w mgnieniu oka) okazało się że nie mam żelatyny i próbowałam ją zastąpić galaretka brzoskwiniową. Niestety to już nie było to samo :/
Serniczek już się chłodzi w lodówce 🙂 nie mogę się doczekać kiedy go spróbuję! 🙂 Ja masę serową podzieliłam sobie na dwie części i do jednej dodałam kakao 🙂
Pyyyyszny. Nic dodać nic ująć:)
Napiszcie mi proszę czy według Was jest w nim za mało żelatyny? Bo dwie osoby dały mi znać, że lepiej dodać jej więcej ? Co myślicie ?
OSTATKI TRZA ZASZALEĆ! 5 minut i gotowy 🙂 PYSZNY, PIEKNIE WYGLĄDA i już go nie ma 🙁 ZNIKŁ AUTOMATYCZNIE!!!!!! POLECAM ★★★★★
Wyśmienity ! Dagmara, ta dekoracja zrobiona jest tylką Wilton 1 M. Na pewno 🙂
Serniczek musi być pyszny, chcę zrobić identyczny jak Pani, ale mam pytanko, jaką tylką zrobiona jest ta dekoracja ze śmietanki?? Bo chcę sobie kupić jedną i mieć do dekoracji różnych ciast, bo zawsze ładniej takie ciacho wygląda 🙂