OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Świąteczne crumble owocowe z piernikową nutą

30 listopada 2015

Email
Print Friendly

Brak mi słów by opisać jak bardzo smakował nam ten pyszny deser! :)  Musicie mi uwierzyć na słowo, albo po prostu go zróbcie i sami się przekonajcie! ;) Crumble to nic innego jak owoce zapiekane pod kruszonką, podawane na ciepło-uwielbiam taką formę deseru i o każdej porze roku mam swoje ulubione połączenie smakowe (Zerknij TUTAJ i TUTAJ). Ale to nie jest takie zwykłe crumble, to jego wyjątkowo pyszna świąteczna wersja :) Przepis obmyślałam już od dłuższego czasu, by deser smakował wyśmienicie :) Mamy w nim słodkie gruszki, śliwki, jabłka, pomarańcze, orzechy i lekko kwaśną świeżą żurawinę, owoce kroimy i mieszamy z niewielką ilością przyprawy do piernika oraz z waniliowym budyniem, który delikatnie zwiąże całość. Na wierzchu przepyszna chrupiąca kruszonka- również z dodatkiem korzennych przypraw. Deser można podać  z gałką lodów waniliowych, upiec go tak jak ja w jednym dużym naczyniu, lub rozdzielić do małych kokilek. Baaaaaardzo polecam, zwłaszcza gdy nie przepadacie za pieczeniem ciast, lub najdzie Was ochota na pyszny świąteczny podwieczorek, każdy sobie z tym deserem poradzi, a efekt Was zaskoczy :) A te zapachy…mmmmmusicie to poczuć :)

 

 

 

 

Składniki  na 6 porcji:

3 duże słodkie gruszki

3  duże jabłka

5-6 dojrzałych śliwek (można użyć śliwek węgierek z kompotu jeśli macie)

garść orzechów włoskich

mała miseczka świeżej lub mrożonej żurawiny

2 duże pomarańcze

1-2 laski cynamonu 

1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika (użyłam Kamis- świetna mieszanka przypraw)

1/2 opakowania budyniu waniliowego

sok z połowy limonki

pomarańczowa skórka otarta z jednej pomarańczy

można dodać trochę cukru lub miodu jeżeli owoce nie są zbyt słodkie-ja nie dodałam

na kruszonkę:

1/2  kostki (100 g)  zimnego masła pokrojonego na małe kawałki

3/4 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru

2 łyżeczki dobrej przyprawy do piernika

+ odrobina cukru pudru do oprószenia

 

Z jednej pomarańczy zetrzeć na drobnej tarce skórkę (wcześniej dobrze ją wyszorować i sparzyć).

Owoce obrać i pokroić w dość dużą kostkę.

Orzechy rozdrobnić na mniejsze kawałki.

Dodać żurawinę, sok z limonki, przyprawę do piernika oraz proszek budyniowy, wszystko dokładnie wymieszać  i umieścić w naczyniu do zapiekania. W owocach umieścić 1-2 laski cynamonu (gdy nie mamy można dodać pół łyżeczki cynamonu).

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.

Z podanych składników zagnieść kruszonkę- rozcierać między palcami wszystkie składniki, aż do powstania okruszków.

Rozłożyć kruszonkę równomiernie na owocach.

Umieścić w rozgrzanym piekarniku i piec około 20 minut, aż do zarumienienia się kruszonki.

Wyjąć, odstawić na kilka minut do przestygnięcia i podawać na ciepło oprószone cukrem pudrem :) 

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl