Świąteczne crumble owocowe z piernikową nutą
30 listopada 2015

B
rak mi słów by opisać jak bardzo smakował nam ten pyszny deser! :) Musicie mi uwierzyć na słowo, albo po prostu go zróbcie i sami się przekonajcie! ;) Crumble to nic innego jak owoce zapiekane pod kruszonką, podawane na ciepło-uwielbiam taką formę deseru i o każdej porze roku mam swoje ulubione połączenie smakowe (Zerknij
TUTAJ i TUTAJ). Ale to nie jest takie zwykłe crumble, to jego wyjątkowo pyszna świąteczna wersja :) Przepis obmyślałam już od dłuższego czasu, by deser smakował wyśmienicie :) Mamy w nim słodkie gruszki, śliwki, jabłka, pomarańcze, orzechy i lekko kwaśną świeżą żurawinę, owoce kroimy i mieszamy z niewielką ilością przyprawy do piernika oraz z waniliowym budyniem, który delikatnie zwiąże całość. Na wierzchu przepyszna chrupiąca kruszonka- również z dodatkiem korzennych przypraw. Deser można podać z gałką lodów waniliowych, upiec go tak jak ja w jednym dużym naczyniu, lub rozdzielić do małych kokilek. Baaaaaardzo polecam, zwłaszcza gdy nie przepadacie za pieczeniem ciast, lub najdzie Was ochota na pyszny świąteczny podwieczorek, każdy sobie z tym deserem poradzi, a efekt Was zaskoczy :) A te zapachy…mmmmmusicie to poczuć :)
Składniki na 6 porcji:
3 duże słodkie gruszki
3 duże jabłka
5-6 dojrzałych śliwek (można użyć śliwek węgierek z kompotu jeśli macie)
garść orzechów włoskich
mała miseczka świeżej lub mrożonej żurawiny
2 duże pomarańcze
1-2 laski cynamonu
1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika (użyłam Kamis- świetna mieszanka przypraw)
1/2 opakowania budyniu waniliowego
sok z połowy limonki
pomarańczowa skórka otarta z jednej pomarańczy
można dodać trochę cukru lub miodu jeżeli owoce nie są zbyt słodkie-ja nie dodałam
na kruszonkę:
1/2 kostki (100 g) zimnego masła pokrojonego na małe kawałki
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki dobrej przyprawy do piernika
+ odrobina cukru pudru do oprószenia
Z jednej pomarańczy zetrzeć na drobnej tarce skórkę (wcześniej dobrze ją wyszorować i sparzyć).
Owoce obrać i pokroić w dość dużą kostkę.
Orzechy rozdrobnić na mniejsze kawałki.
Dodać żurawinę, sok z limonki, przyprawę do piernika oraz proszek budyniowy, wszystko dokładnie wymieszać i umieścić w naczyniu do zapiekania. W owocach umieścić 1-2 laski cynamonu (gdy nie mamy można dodać pół łyżeczki cynamonu).
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
Z podanych składników zagnieść kruszonkę- rozcierać między palcami wszystkie składniki, aż do powstania okruszków.
Rozłożyć kruszonkę równomiernie na owocach.
Umieścić w rozgrzanym piekarniku i piec około 20 minut, aż do zarumienienia się kruszonki.
Wyjąć, odstawić na kilka minut do przestygnięcia i podawać na ciepło oprószone cukrem pudrem :)
Dodaj komentarz