Kruche gwiazdki makowe przekładane konfiturą z pomarańczy
10 grudnia 2015
Te ciasteczka chodziły mi po głowie już od zeszłego roku i wreszcie je zrobiłam :) Są takie kruchutkie i delikatnie chrupiące za sprawą maku- pyszne, a przełożone domową konfiturą z pomarańczy są po prostu wyśmienite! Jeżeli pieczecie drobne ciasteczka na święta, koniecznie wypróbujcie ten przepis, wszyscy których częstowałam nie mogli się od nich oderwać :) Ciasteczka można upiec już teraz i przechowywać w puszce, a przed świętami wystarczy je tylko przesmarować konfiturą.
Składniki na około 50 szt. sklejonych gwiazdek:
120 g miękkiego masła
szczypta soli
70 g cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki suchego maku
skórka otarta z jednej pomarańczy (na drobniutkich oczkach)
220 g mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu pomarańczowego (można pominąć)
do przełożenia:
1/2 szklanki domowej konfitury z pomarańczy (ZOBACZ PRZEPIS)
Miękkie masło utrzeć razem z szczyptą soli i cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać żółtka, mak i skórkę otartą na drobnych oczkach z jednej dużej pomarańczy (wcześniej dobrze umytej), zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat pomarańczowy, miksować całość, najpierw na wolniejszych obrotach miksera następnie na szybszych. Na koniec uformować z ciasta wałek, spłaszczyć, owinąć folią i umieścić w lodówce na pół godziny.
Po tym czasie wałkować cieniutko ciasto (na około 3 mm), można w razie potrzeby delikatnie podsypywać blat mąką lub wałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wycinać ciasteczka niedużą foremką w kształcie gwiazdki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C.
Umieścić blaszkę z ciasteczkami w rozgrzanym piekarniku i piec około 7-9 minut- aż do delikatnego zezłocenia się gwiazdek.
Wystudzić. W między czasie przygotować konfiturę. Powinna być dość gładka i gęsta. Ja zblendowałam na gładko konfiturę z tego
przepisu, następnie podgrzewałam ją w rondelku na wolnym ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie wystudziłam. Dzięki temu konfitura była gęstsza i lepsza do przekładania ciasteczek.
Smarować cienką warstwą konfitury makowe gwiazdki i sklejać. Umieścić w puszce lub innym szczelnym pojemniku. Pychotki :)
Dodaj komentarz