OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Najłatwiejsze pierniczki

2 grudnia 2015

Email
Print Friendly

 

Swoje pierwsze pierniczki upiekłam ładnych parę lat temu, kiedy to zapragnęłam mieć w swoim pokoju własną  małą choinkę. W domu zawsze mieliśmy dużą żywą choinkę  z prawdziwego zdarzenia, ale ja chciałam mieć swoją, żeby móc na nią patrzeć wieczorem i czuć jej piękny zapach  :). Pierniczki upiekłam nie z myślą o ich jedzeniu, ale z myślą o udekorowaniu mojej choineczki, dlatego przed pieczeniem zrobiłam w nich dziurki i dodałam o wiele więcej korzennych przypraw niż w przepisie, by oprócz zapachu świerka w moim pokoju unosił się zapach pierniczków :) Moja choinka była bardzo skromna, udekorowana kokardkami z białej koronki, kilkoma przezroczystymi bąkami  no i  pierniczkami w kształcie serc ozdobionymi białym lukrem (na pierniczkach wypisałam lukrem pierwsze litery imion wszystkich najbliższych łącznie ze zwierzętami ;),  no i oczywiście nie mogło zabraknąć światełek  :) Nie mogłam się nią nacieszyć :)

Pierniczki z tego przepisu są pyszne, proste i po upieczeniu tylko delikatnie chrupiące dlatego można je zrobić tuż przed świętami, bo nie potrzebują dużo czasu by zmięknąć. Idealne do dekorowania, ciasto dobrze współpracuje i  można je naprawdę cieniutko rozwałkować, nadaje się również do wycinania kształtów potrzebnych do przygotowania np. domku z piernika lub takich maleńkich domków na kubek jak u mnie- dzieci będą zachwycone, jak dostaną taki domek  ułożony na wigilijnej szklaneczce :) Bardzo polecam ten przepis :)

 

 

 

Składniki na około 50 sztuk :

na pierniczki:

350 g mąki

110 g cukru pudru

1 czubata łyżka przyprawy do piernika

2 płaskie łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki sody

180 g zimnego masła pokrojonego na małe kawałeczki

1 łyżka płynnego miodu

1 jajko

1/4 łyżeczki soli

na lukier królewski do dekoracji:

35 g białka

175 g cukru pudru

 

 

Mąkę, cukier puder, przyprawy oraz sodę przesiać do miski. Dodać pozostałe składniki i zagnieść całość na jednolite i gładkie ciasto, staramy się to zrobić jak najszybciej. Uformować kulę, owinąć ciasto folią i umieścić w lodówce na 30 minut. Schłodzone ciasto podzielić na 4-5 części i każdą wałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub na oprószonym mąką blacie. Wycinać ciasteczka- grubość ciasteczek zależy od Was. Jeżeli chcecie powiesić swoje pierniczki na choince, zróbcie w nich przed umieszczeniem w piekarniku dziurki używając do tego słomki.

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Pierniczki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec przez około 6-9 minut (w zależności od grubości ciasteczek). Powinny się ładnie zarumienić.

Przygotować lukier do dekoracji. W niedużym naczyniu umieścić białko i cukier puder - ucierać na najwolniejszych obrotach miksera, aż do dokładnego połączenia się składników. Lukier powinien być idealnie gładki. Lukier przekładamy do rękawa cukierniczego z zamocowaną tylką z maleńką dziurką o śr. 1mm np. Wilton 1. i lukrujemy pierniczki wedle uznania. 

Jeżeli chcecie zrobić pierniczki równo wypełnione lukrem, należy zrobić wcześniej kontury, a środek wypełniamy po ich zastygnięciu nieco rzadszym lukrem (do tego co mamy należy dodać kilka kropel wody i ponownie dokładnie zmiksować na wolnych obrotach miksera- najlepiej odłożyć na początku odrobinę lukru, dodać kilka kropel wody i przełożyć do osobnego, rękawa cukierniczego (lub mocnego woreczka)- tutaj nie potrzebna jest tylka, wystarczy delikatnie ściąć róg jednorazowego rękawa cukierniczego lub innego woreczka i wyciskać na pierniczki niewielką ilość lukru, następnie rozprowadzać go wykałaczką.).

 

 

 

 

 

Jeżeli chcecie upiec takie małe domki na kubek, należy przygotować sobie szablony z grubszej tektury- potrzebne będą trzy kształty- takie same na przód i tył domku, małe prostokąciki na boki i większe na dach. Trzeba sobie je przyłożyć i sprawdzić czy dobrze do siebie pasują. Wycięte kształty przykładamy delikatnie do rozwałkowanego ciasta i wycinamy je za pomocą małego nożyka. Ostrożnie przekładamy na blaszkę. UWAGA: wycięcie w miejscu drzwiczek musi być dość szerokie, żeby domek dało się nałożyć na kubek, po upieczeniu luka nieco zmaleje. 

Dekoracja i formowanie domków: najpierw należy namalować na przedniej i tylnej ściance okienka i inne ozdoby i pozwolić im zastygnąć, następnie sklejamy wszystkie 4 ścianki za pomocą niewielkiej ilości lukru, znów pozwalamy zastygnąć i na koniec przyklejamy i dekorujemy lukrem dach.

 

 Macie jakieś pytania piszcie :)

 

 

Dodaj komentarz

Uwielbiam Pani przepisy <3 <3 <3 i wszystkie rady po drodze- bezcenne!

Bardzo dziękuję  <3

Zrobiliśmy z synami te pierniczki. Smakują troszkę jak kruche ciasteczka z piernikowym posmakiem, ale są bardzo smaczne 🙂 i co dla nas było ważne – zachowują kształt i prawie wogóle nie rosną, można je układać bardzo blisko siebie na blaszce.

Serdecznie polecam wszystkim czytelniczkom bloga mysweetworld ten przepis, to bardzo proste i jednocześnie pyszne pierniczki, tanie i zachowują nadany kształt, można je rozwałkować cieniutko i grubiej jak kto woli. Robię je co roku i już zawsze tak będzie. Moje dzici je uwielbiają z resztą wszyscy je kochamy 🙂 Pozdrawiam

Dziękuję Anitko za rekomendację <3 Moja rodzina i ja też nie wyobrażamy sobie świąt bez tych pierniczków <3 Pozdrowienia

witam czy te pierniczki potrzebują dużo czasu aby zrobiły sie miękkie?

Witam 🙂 Te pierniczki są od razu miękkie jeżeli nie rozwałkuje się ich zbyt cienko i jeśli nie piecze się ich zbyt długo. Trzeba wyczuć pierwszą partię i później piec wedle uznania :). Ja lubię akurat cieniutkie i trochę chrupiące. Pozdrawiam!

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl