Piernik przekładany
5 grudnia 2015

P
yszny świąteczny piernik przekładany poleca się na nadchodzące Boże Narodzenie :) Ciasto pieczemy w foremce keksówce, a po wystudzeniu kroimy na kilka blatów. Najsmaczniejszy jest przesmarowany gładkim i gęstym dżemem np. morelowym lub truskawkowym (niskosłodzonym) lub tradycyjnie powidłami śliwkowymi :) Na wierzchu glazura czekoladowa, dzięki której ciasto nie wysycha no i duża ilość różnorodnych bakalii. Jeżeli nie macie miejsca w lodówce na leżakowanie ciasta do piernika staropolskiego, przygotujcie tuż przed świętami właśnie ten piernik :)
Składniki na głęboką foremkę keksówkę o długości około 30-32 cm:
na piernik:
300 g mąki
2 łyżki przyprawy do piernika
1,5 łyżeczki sody
szczypta soli
140 g miękkiego masła
100 g cukru
3 jajka
200 g płynnego miodu
3 łyżki kwaśnej śmietany
dodatkowo:
około 1 szklanki gładkiego dżemu truskawkowego albo morelowego lub powideł śliwkowych (gdy są w nich większe kawałki owoców najlepiej zblendować)
na polewę:
50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej
2 łyżki śmietanki kremówki 30 %
do dekoracji: kilka łyżek bakalii (u mnie drobno pokrojone suszone morele, żurawina, suszone śliwki, rodzynki, niesolone pistacje i płatki migdałów)
Mąkę przesiać razem z przyprawami i sodą, odstawić. Białka oddzielić od żółtek (żółtek zaraz użyjemy, a białka ubijemy na koniec).
W misce utrzeć masło z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę, dodawać żółtka jedno po drugim, cały czas ucierając. Dodawać stopniowo płynny miód (gdy miód się skrystalizował, należy go lekko ogrzać np. umieszczając w misce nad parą wodną; dodajemy zimny lub letni miód). W następnej kolejności dodać kwaśną śmietanę, zmiksować, a na koniec wsypać partiami przesiane składniki suche i miksować do połączenia całości.
W oddzielnej niedużej misce ubić białka na sztywną pianę. Nie ubijać dłużej niż to konieczne żeby nie przebić białek. Dodać ubitą pianę do masy piernikowej (najlepiej w 3-4 turach) i delikatnie ją wmieszać w ciasto, najlepiej użyć do tego sylikonowej szpatułki. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C. Głęboką foremkę keksówkę o długości około 30-32 cm wysmarować masłem i dokładnie oprószyć mąką, nadmiar mąki usunąć. Przełożyć ciasto do formy i wyrównać. Umieścić w rozgrzanym piekarniku i piec około 50 minut (do suchego patyczka). Jeszcze ciepły odwrócić na kratkę cukierniczą, zdjąć formę (piernik powinien wyjść bez problemu) i tak pozostawiać do wystygnięcia.
UWAGA: Piernik może delikatnie popękać z wierzchu, po wystudzeniu ciasta należy ściąć tą górkę i wyrównać piernik. Ciasto odwrcamy "do góry nogami"- tak,że ta przycięta część będzie na dole.
Po wystygnięciu przy użyciu ostrego noża przekroić piernik na 4-5 części i przesmarować gładkim dżemem np.truskawkowym albo morelowym lub powidłami śliwkowymi, lekko docisnąć.
Przygotować polewę. Połamaną czekoladę umieścić razem ze śmietanką w misce, a miskę położyć na garnku z gotującą się na średnim ogniu wodą. Gdy czekolada wyraźnie zmięknie wymieszać całość rózgą kuchenną. Powinna powstać gładka polewa. Rozsmarować polewę na bokach i wierzchu piernika. Na wierzchu posypać obficie drobno pokrojonymi bakaliami.
Przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku w lodówce.
Dodaj komentarz