Prosty mus czekoladowy podany w łupinkach mandarynek
11 grudnia 2015
Dziś mam dla Was propozycję na świąteczny deser czekoladowy :) Takie małe co nieco ukryte w świątecznych "miseczkach" :) Bo czyż nie ma bardziej bożonarodzeniowych owoców niż mandarynki i pomarańcze ? :) Mus czekoladowy jest bardzo prosty w przygotowaniu, zrobiłam go w najprostszej wersji, ale można dodać do niego świeżo startą skórkę z pomarańczy lub odrobinę ulubionego alkoholu. Deserki można przygotować nawet dwa dni przed świętami i podać na przykład jako wigilijny lub świąteczny deser, można też ułożyc takie czekoladowe mandarynki na paterze razem z innymi świątecznymi pysznościami- jestem pewna,że szybko znikną ;) Bardzo polecam :)
Składniki na 6 porcji:
330 ml śmietanki kremówki 30%
1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g)
1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
6 niedużych mandarynek z cienką łupinką
kawałki skórki z pomarańczy do dekoracji
Czekoladę połamać, odłożyć dwie kostki do dekoracji.
Śmietankę podgrzewać w rondelku na średniej mocy palnika. Gdy tylko zacznie wrzeć zdjąć ją z palnika i dodać do niej połamaną czekoladę. Czekolada powinna być znużona w gorącej śmietance. Odstawić na dwie minuty, nie mieszać.
Po tym czasie wymieszać całość rózgą kuchenną- powinna powstać gładka polewa. Wystudzić i schłodzić w lodówce przez godzinę.
W między czasie przygotować mandarynki. Ostrym nożem ściąć „wieczka”. Miąższ wydrążyć i zjeść ;)
Wyjąć schłodzoną masę czekoladową (w tym momencie można dodać do niej świeżo startą na drobnych oczkach skórkę z pomarańczy i łyżkę alkoholu).
Ubijać mikserem przez około 5-7 sekund na wysokich obrotach, aż powstanie jaśniejszy mus czekoladowy (nie ubijać dłużej żeby masa się nie zważyła).
Przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać do łupinek. Schłodzić przez minimum godzinę.
Przed podaniem udekorować posiekaną czekoladą (którą wcześniej odłożyliśmy ) i kawałkami skórki z pomarańczy, na wierzchu ułożyć ścięte „wieczka” . Można delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj komentarz