OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Świąteczne ciasto owocowe z rumem (z suszonymi śliwkami,żurawiną i jabłkami)

16 grudnia 2015

Email
Print Friendly

 

Przepyszne ciasto na święta! Naprawdę pyszne… i nie jest to żaden mój wynalazek, ale przepis z tradycją- przepis babci mojego szwagra, zanotowany w zeszycie mojej Mamy ;)  Zrobiłam go tylko z połowy porcji w niedużej tortownicy i dałam zamiast rodzynek suszoną żurawinę. Suszone śliwki razem z żurawiną namaczamy w rumie, oprócz tego do ciasta dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i przyprawy korzenne- dlatego smakuje jak najlepszy wilgotny piernik z rumowym posmakiem. Do dekoracji zwykle robi się pyszną rumową polewę ale ja tym razem zrobiłam wykończenie z plastycznego lukru, który również świetnie pasuje do tego ciasta, a przed świętami można go kupić za kilka złotych w wielu sklepach. Taki lukier dodatkowo zapobiega wysychaniu ciasta. Bardzo polecam zrobić je w okresie świątecznym, odświętnie udekorowane ładnie wygląda na świątecznym stole, ale co najważniejsze, przygotowuje się je w bardzo prosty sposób, ale o tym niżej ;)  Nie ma to jak stare dobre przepisy :)

 

 

 

Składniki na tortownicę 18-20 cm:

80 g suszonych śliwek

50 g suszonej żurawiny lub rodzynek

100 ml rumu

3 jajka- białka oddzielić starannie od żółtek

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki krupczatki

1/2 szklanki mąki tortowej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2  łyżeczki sody

1/2 szklanki oleju

szczypta soli

2 łyżeczki przyprawy do piernika

2 duże jabłka

na tradycyjną polewę:

1 łyżka masła

75 g cukru pudru

2 łyżki rumu

lub 150 g lukru  plastycznego (użyłam Dr.Oetker kupionego w Biedronce)

do dekoracji użyłam: świeżej żurawiny, gwiazdek anyżu, kory cynamonu i gałązek świerka(można udekorować gałązkami rozmarynu)

 

Uwaga: Podany przepis jest połową tradycyjnej porcji. Jeżeli chcesz zrobić ciasto na dużą blachę to pomnóż wszystkie składniki razy dwa.

 

Suszone śliwki pokroić, umieścić w niedużym naczyniu, dodać żurawinę lub rodzynki i zalać rumem. Odstawić na godzinę lub dłużej. Jabłka obrać i pokroić w kostkę.

W misce umieścić cukier, obie mąki, sodę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i przyprawę do piernika. Wymieszać dokładnie. W osobnym naczyniu roztrzepać żółtka z olejem wlać do sypkich składników, wymieszać dokładnie- masa będzie gęsta i grudkowata. Dodać pokrojone jabłka i namoczone w rumie owoce, dokładnie mieszać całość łyżką lub dłonią.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.

Oddzielone wcześniej białka ubić na sztywną pianę, uważając by jej nie przebić i wmieszać je delikatnie w ciasto. Dno tortownicy (18-20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a rant wysmarować masłem i oprószyć mąką. Nadmiar mąki usunąć. Przełożyć ciasto do formy i wyrównać. Umieścić w rozgrzanym piekarniku i piec około 50-55 minut- do suchego patyczka. Wystudzić. Ciasto wyrośnie z delikatną górką, którą ścinamy ostrym nożem po wystygnięciu ciasta. 

Lukier plastyczny rozwałkować cienko między dwoma arkuszami papieru do pieczenia delikatnie podsypując cukrem pudrem. Powinien powstać  okrąg o większej średnicy niż ciasto. Brzeg lukru przycinamy nożem do pizzy i układamy  na wierzchu, boki mogą pozostać luźno. Można też obłożyć ciasto do samego dołu (bo lukru w opakowaniu jest 250 g). Dowolnie udekorować.

Jeżeli chcecie zrobić ciasto pyszną  rumową polewą… W rondelku rozpuścić masło, dodać rum, cukier puder i wymieszać, następnie  rozlać na cieście. Polewa częściowo wpije się w ciasto.

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl