Świąteczne ciasto owocowe z rumem (z suszonymi śliwkami,żurawiną i jabłkami)
16 grudnia 2015
P
rzepyszne ciasto na święta! Naprawdę pyszne… i nie jest to żaden mój wynalazek, ale przepis z tradycją- przepis babci mojego szwagra, zanotowany w zeszycie mojej Mamy ;) Zrobiłam go tylko z połowy porcji w niedużej tortownicy i dałam zamiast rodzynek suszoną żurawinę. Suszone śliwki razem z żurawiną namaczamy w rumie, oprócz tego do ciasta dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i przyprawy korzenne- dlatego smakuje jak najlepszy wilgotny piernik z rumowym posmakiem. Do dekoracji zwykle robi się pyszną rumową polewę ale ja tym razem zrobiłam wykończenie z plastycznego lukru, który również świetnie pasuje do tego ciasta, a przed świętami można go kupić za kilka złotych w wielu sklepach. Taki lukier dodatkowo zapobiega wysychaniu ciasta. Bardzo polecam zrobić je w okresie świątecznym, odświętnie udekorowane ładnie wygląda na świątecznym stole, ale co najważniejsze, przygotowuje się je w bardzo prosty sposób, ale o tym niżej ;) Nie ma to jak stare dobre przepisy :)
Składniki na tortownicę 18-20 cm:
80 g suszonych śliwek
50 g suszonej żurawiny lub rodzynek
100 ml rumu
3 jajka- białka oddzielić starannie od żółtek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki krupczatki
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 szklanki oleju
szczypta soli
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 duże jabłka
na tradycyjną polewę:
1 łyżka masła
75 g cukru pudru
2 łyżki rumu
lub 150 g lukru plastycznego (użyłam Dr.Oetker kupionego w Biedronce)
do dekoracji użyłam: świeżej żurawiny, gwiazdek anyżu, kory cynamonu i gałązek świerka(można udekorować gałązkami rozmarynu)
Uwaga: Podany przepis jest połową tradycyjnej porcji. Jeżeli chcesz zrobić ciasto na dużą blachę to pomnóż wszystkie składniki razy dwa.
Suszone śliwki pokroić, umieścić w niedużym naczyniu, dodać żurawinę lub rodzynki i zalać rumem. Odstawić na godzinę lub dłużej.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
W misce umieścić cukier, obie mąki, sodę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i przyprawę do piernika. Wymieszać dokładnie.
W osobnym naczyniu roztrzepać żółtka z olejem wlać do sypkich składników, wymieszać dokładnie- masa będzie gęsta i grudkowata.
Dodać pokrojone jabłka i namoczone w rumie owoce, dokładnie mieszać całość łyżką lub dłonią.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
Oddzielone wcześniej białka ubić na sztywną pianę, uważając by jej nie przebić i wmieszać je delikatnie w ciasto.
Dno tortownicy (18-20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a rant wysmarować masłem i oprószyć mąką. Nadmiar mąki usunąć. Przełożyć ciasto do formy i wyrównać.
Umieścić w rozgrzanym piekarniku i piec około 50-55 minut- do suchego patyczka.
Wystudzić. Ciasto wyrośnie z delikatną górką, którą ścinamy ostrym nożem po wystygnięciu ciasta.
Lukier plastyczny rozwałkować cienko między dwoma arkuszami papieru do pieczenia delikatnie podsypując cukrem pudrem. Powinien powstać okrąg o większej średnicy niż ciasto. Brzeg lukru przycinamy nożem do pizzy i układamy na wierzchu, boki mogą pozostać luźno. Można też obłożyć ciasto do samego dołu (bo lukru w opakowaniu jest 250 g).
Dowolnie udekorować.
Jeżeli chcecie zrobić ciasto pyszną rumową polewą… W rondelku rozpuścić masło, dodać rum, cukier puder i wymieszać, następnie rozlać na cieście. Polewa częściowo wpije się w ciasto.
Dodaj komentarz