OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Wyśmienity makowiec w chrupiącej kruszonce

30 grudnia 2015

Email
Print Friendly

 

Wyśmienity makowiec, a do tego bardzo prosty w przygotowaniu :)  Ciasto kruche to przepis na tradycyjną chrupiącą kruszonkę, którą postanowiłam wykorzystać jako dolną i górną warstwę makowca.  Domowa masa makowa jest nieco inna niż w moim makowcu zawijanym- orzechy zastąpiłam migdałami oraz dodałam miąższ mandarynki (z puszki) dzięki temu ciasto jest przyjemnie chrupiące i bardzo smaczne. Po raz pierwszy użyłam maku już zmielonego- bardzo to ułatwia przygotowanie makowca. Ten kto choć raz mielił mak w maszynce wie jak ciężko dosprzątać później kuchnię z makowych ziarenek ;)  Kupując suchy mak mielony zaoszczędzamy czas, a przygotowanie makowca to czysta przyjemność. Bardzo polecam taki makowiec na Święta i po świętach ;)

 

 

 

 

Składniki na tortownicę ( 22-23 cm):

na ciasto kruche:

100 g drobnego cukru  lub cukru pudru

200 g miękkiego masła

300 g mąki

2 żółtka + 1 łyżeczka cukru wanilinowego

szczypta soli

na nadzienie makowe:

200 g suchego mielonego maku

1 szklanka mleka

szczypta soli

50 g roztopionego masła

100 g blanszowanych migdałów  lub migdałów w słupkach

1 łyżka mąki tortowej

3 łyżki miodu lub domowej konfitury z pomarańczy (ZOBACZ PRZEPIS)

3 łyżki smażonej w cukrze skórki z pomarańczy (ZOBACZ PRZEPIS)

2 łyżki Amaretto /Cointreau /rumu

1 mała puszka mandarynek w syropie (około 300 g)

2 białka

 

Najlepiej zacząć od ugotowania maku. Do mleka dodać szczyptę soli i zagotować w rondelku , następnie wsypać do niego mielony mak. Gotować na bardzo wolnym ogniu przez 13-15 minut od czasu do czasu mieszając. Mleko powinno odparować. Wystudzić. (Używając niezmielonego maku należy po wystudzeniu zmielić go dwukrotnie w maszynce do mięsa używając sitka z drobnymi oczkami.)

Gdy mak stygnie zagnieść ciasto kruche. Cukier wanililinowy oraz sól wymieszać widelcem z żółtkami i umieścić w misce wraz z pozostałymi składnikami. Rozcierać wszystko  palcami aż do powstania okruszków. Podzielić ciasto na dwie części.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Połową kruszonki wykleić dno tortownicy. Umieścić w rozgrzanym piekarniku i podpiekać przez 15 minut.

Dokończyć masę makową. Migdały posiekać z grubsza i dodać do maku. Dodać  roztopione masło, mąkę, alkohol, konfiturę z pomarańczy lub miód, oraz smażoną skórkę, wymieszać całość dokładnie. Mandarynki odcedzić z zalewy i dodać do masy w całości, ponownie wymieszać masę. Białka ubić w niedużym naczyniu na sztywną pianę i dodawać partiami do masy makowej delikatnie mieszając całość łyżką. Wyłożyć na podpieczony spód i wyrównać.

Na wierzchu rozkruszyć pozostałą kruszonkę , w piekarniku obniżyć temperaturę do 180 stopni C i piec przez około 40 minut, aż do zarumienienia się kruszonki. Wyjąć, wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.

 

Kliknij TUTAJ i zobacz inne wypieki z makiem :)

 

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl