Zimowy wieniec bezowy z kiwi
15 stycznia 2016
K
iwi o tej porze roku ma bardzo dobrą cenę warto je wykorzystać do deserów i ciast, jeżeli trafi się Wam wyjątkowo kwaśne będzie idealne do słodkiej bezy :) Wszystko pysznie połączy lekki krem budyniowy. To kolejna moja propozycja, którą miałam zamiar przedstawić Wam przed świętami, bo beza w kształcie wieńca i zielony kolor owoców świetnie wpisałby się w świąteczne menu, ale cóż… nie zdążyłam ;) Ale jest to również deser zimowy, a ciągle przecież mamy zimę i przystrojone choinki, więc może jeszcze się skusicie , bo warto :)
Składniki:
na bezę:
175 g białek (z pięciu jaj)
szczypta soli
300 g drobnego cukru
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
na krem:
450 ml mleka
1 budyń śmietankowy
3 łyżki cukru
500 g mascarpone (2 opakowania)
dodatkowo:
5-6 owoców kiwi
1 gałązka winogron bezpestkowych
Jeżeli masz problem z przygotowaniem piany bezowej zerknij koniecznie TUTAJ po kilka rad:)
Przygotować bezę. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać tak długo, aż kryształki cukru nie będą wyczuwalne ( najlepiej sprawdzić to rozcierając między palcami odrobinę piany).
Pod koniec dodać przesianą przez małe sitko skrobię oraz wlać sok z cytryny i miksować jeszcze przez chwilę.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C.
Przygotować duża blachę z wyposażenia piekarnika i wyłożyć ją papierem do pieczenia. (Papier można przykleić do blaszki w kilku miejscach, używając do tego odrobiny bezy).
Nakładać obok siebie dużą łyżką porcje bezy (u mnie wyszło 12-zerknij na zdjęcie), następnie w każdej zrobić wgłębienie za pomocą mniejszej łyżeczki. Będzie to miejsce na krem.
Włożyć bezę do rozgrzanego piekarnika, piec w temp. 160 stopni C przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze 1 godzinę i 15 minut.
Beza może delikatnie popękać.
Wyłączyć i uchylić piekarnik - w ten sposób wystudzić bezę. (Można tak zostawić na całą noc).
W między czasie ugotować budyń (w odrobinę mniejszej ilości niż zaleca się na opakowaniu- ok. 430-450 ml). Budyń ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu (ale z 3 łyżkami cukru). Przełożyć do miseczki z wierzchu przykryć kawałkiem folii spożywczej- trzeba ją położyć bezpośrednio na powierzchni budyniu, dzięki temu nie zrobi się korzuch. Wystudzić i schłodzić .
Przygotować krem – w misce umieścić schłodzony budyń i równie chłodne mascarpone i wszystko zmiksować- krótko, na wysokich obrotach miksera, tylko do połączenia. Krem nie jest zbyt słodki, ale wszystko nadrobi beza :)
Nakładać obficie krem na każde gniazdko w bezie, następnie poukładać gęsto kiwi i winogrona. Kroić na porcje i podawać :)
Uwaga: Beza nie musi mieć takiego kształtu, można zrobić ją np. w postaci prostokąta, kwadratu lub pełnego koła wszystko zależy od Was :) Zwróćcie również uwagę na kiwi- powinno mieć dobry smak, może być kwaśne, ale najważniejsze, żeby nie było mdłe ani przejrzałe.
Dodaj komentarz