“Mokka”- najlepsze ciasto kawowe
13 stycznia 2016

Jest to zdecydowanie jedno z najlepszych ciast jakie mam w swoich zapiskach z przepisami, ilekroć je robię zawsze ktoś prosi o przepis :) Ja dostałam go kiedyś od siostry męża i z Wami również chcę się nim podzielić :) Jest to także doskonała baza do wyśmienitego tortu kawowego.
"Mokka" jest dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt słodkimi ciastami, jest kremowa i lekka za razem :) Cienki biszkopt przygotowałam z dodatkiem kawy rozpuszczalnej i kakao, kolejna warstwa to pyszna masa budyniowa, a następna to bita śmietana z dodatkiem kawy, do tego jeszcze trochę startej czekolady i mamy naszą „Mokkę” czyli najlepsze ciasto kawowe jakie można sobie wyobrazić ;) Jestem pewna, że również Wam tak bardzo zasmakuje, jak mnie kiedy kosztowałam ją po raz pierwszy <3 Będziecie zadowoleni –obiecuję :)
Składniki na kwadratową blaszkę o wymiarach około 25 na 25 cm:
na biszkopt:
3 jajka +
szczypta soli
1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku
100 g cukru
30 g gorzkiego kakao
75 g mąki tortowej
na masę budyniową:
3 szklanki mleka
200 g masła
3 łyżki cukru
2 budynie o smaku karmelu lub toffi bez cukru*
*Jeżeli nie uda się Wam kupić takich budyniów, można użyć zwykłych śmietankowych i dodać do nich 2 łyżki kawy rozpuszczalnej :)
na masę śmietankowo-kawową:
1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku
1 łyżka kawy mielonej- można pominąć, ale lepiej dodać ;)
1/3 szklanki wrzątku
2 łyżki żelatyny
750 ml śmietany kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
3 łyżki cukru pudru
+ 1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C.
Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Dokładnie oddzielone białka od żółtek umieścić w misce, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę (ale nie przebić białek). Strużką wsypywać cukier wymieszany z kawą rozpuszczalną w proszku, cały czas ubijając. Dodać żółtka i dalej ubijać. Do piany przesiać przez sitko kakao z mąką i wymieszać delikatnie, ale dokładnie całość. Ja to robię wyłączonym mikserem. Przełożyć pianę do blaszki, wyrównać. Piec przez około 20 minut. Wyjąć, upuścić biszkopt (razem z blaszką) dwukrotnie z wysokości około 30 cm na przygotowaną deskę- dzięki temu biszkopt nie opadnie. Wystudzić w temperaturze pokojowej.
Przygotować masę budyniową. W rondelku umieścić 2 szklanki mleka oraz pokrojone na kawałki masło, podgrzewać na średnim ogniu, aż masło się rozpuści, następnie doprowadzić do wrzenia.
W międzyczasie w innym naczyniu wymieszać dokładnie pozostałą jedną szklankę mleka razem z cukrem, proszkiem budyniowym (i kawą jeżeli użyjemy budyniów śmietankowych).
Gdy mleko w rondelku zacznie wrzeć wlać do niego mieszankę budyniową cały czas energicznie mieszając rózgą kuchenną (by nie zrobiły się grudki). Odrazu przelać gorącą masę na biszkopt i wyrównać- masa szybko gęstnieje dlatego trzeba się sprężać ;). Odstawić do wystygnięcia.
Przygotować masę śmietankową. Zagotować wodę, odmierzyć 1/3 szklanki wrzątku, wsypać kawę rozpuszczalną oraz żelatynę i energicznie mieszać, aż do rozpuszczenia się wszystkich grudek żelatyny.
W misce umieścić śmietankę i ubić ją, pod koniec dodać cukier, kawę mielioną i zmiksować krótko, następnie wlać lekko ciepłą żelatynę i dokładnie rozprowadzić ją mikserem w śmietance. Przelać na wystudzoną masę budyniową i wyrównać. Wstawić w chłodne miejsce do ścięcia. Z
etrzeć czekoladę- ja użyłam do tego takiej tradycyjnej tarki do sera. Rozsypać wiórki czekoladowe na powierzchni tężejącej masy. Cisto schładzać jeszcze przez minimum godzinę i jest gotowe :)
Rada: Dodatkowo polecam przygotować poncz do nasączenia biszkoptu np. z kawy, mleka, alkoholu lub wszystkiego razem- wystarczy około pół szklanki ponczu :)
Uwaga:
Ciasto można upiec większej prostokątnej formie o wymiarach około 25 na 38 cm, ale wtedy lepiej zrobić biszkopt z 4 jaj, poniżej podaję odpowiednie proporcje. Pozostałe warstwy będą po prostu nieco cieńsze, ale ciasto nadal będzie bardzo smaczne :)
4 jajka
szczypta soli
1 i 1/4 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
130 g cukru
40 g gorzkiego kakao
100 g mąki tortowej
Dodaj komentarz
Czy biszkopt można posmarować dżemem, np porzeczkowym?
Oczuwiście, jeśli lubi Pani takie połączenia 🙂
Ciasto super, przyznam szczerze jak go zrobiłam każdy myślał że jest z cukierni. Mam tylko jeden problem i nie wiem dlaczego masa toffi nie trzyma się z biszkoptem 😔
Bardzo się cieszę <3
Masa może nie trzymać się biszkoptu jak była wylana zbyt gęsta, powinna być wylana jeszcze płynna i ciepła, żeby część wilgoci wchłonęła się w ciasto i żeby sie po zastygnięciu zintegrowały 😉
Serdeczności :*
Czy biszkopt mozna upiec w tortownicy?jaka srednica?
Tak można, upieklabym w dużej 28-30 cm 🙂
Bardzo dziękuję za ten przepis, bo ciasto wypasione jak z
cukierni 😍 jak na mój gust jednak mało słodkie, więc dodałam cukru tu i ówdzie . Wszystkim polecam skorzystać z rady autorki i nasączyć biszkopt , całe ciasto jest wtedy bardziej jak deser niż placek, aha i szybko piec biszkopt, ok.15 minut w nowych piekarnikach, bo jest cienki. Pozdrowionka! Następnym razem robię ten cudownie wyglądajacy trójsmak z masą makową, serową i bezą 🤤
Hey, ciasto wyglada apetycznie i przepis niezbyt skomplikowany 🙂 tylko pytanie: kiedy dodajesz ciepla zelatyne do zimnej kremowki, czy nie zrobia sie grudki ? Unkam dodawania zelatyny do smietankowych kremow z obawy, ze albo smietanka sie zwarzy albo beda grudki.
Cześć 🙂 Ja wolę dodac letnią żelatynę niż całkiem zimną- bo uwżam,że to właśnie przy zimnej mogą się zrobić grudki- zimna żelatyna + zimna masa = szybkie ścinanie masy i więsze szanse na grudki, Dlatego najczęściej dodję letną żelatynę lub w temperaturze pokojowej. 🙂
Budynie dwa ale te 40g czy 64g?
U mnie zawsze 40g 🙂
Witaj
Jakie maslo użyć do masy budyniowej? Troszke mi sie rozlewa 🙂
Witaj, masło koniecznie 82-83 % tłuszczu z dowolnej firmy. Masa nie powinna się rozlewać, a wręcz szybko zastygać na biszkopcie. Pozdrawiam
Witaj
Uwielbiam kawę, jednak używam tylko naturalnej kawy a nie rozpuszczalnej. Jak myslisz, czy mógłbym dodać mieloną kawę albo espresso aby uzyskać najbardziej zbliżony smak?
Ciasto wygląda bardzo smacznie i zachęcająco.
Witaj Aldona, masz rację, co naturalna kawa to naturalna, też taką kocham najbardziej, to bardzo dobry pomys żeby wprowadzić ją w tym przepisie :). W biszkopcie można pominąć kawę lub dodać łyżeczkę mielonej, a żelatynę, którą dodamy do bitej śmietany można rozpuścić w podwójnym gorącym espresso. Chyba następnym razem sama tak zrobię :). Pozdrawiam :*
Czy zamiast budyniu karmelowego albo tofi można dać waniliowy albo śmietankowy?
Można, ale tu bardzo pasuje ten smak karmelowy, jak nie mogłam dostać w sklepie takiego budyniu to dodawałam łyżkę kawy INKI do waniliowego. Ciasto jest jeszcze bardziej kawowe 🙂
Ciasto na początku mi nie smakowało, za to pozostałym już tak (miłośnicy kawy) lecz z każdym następnym dniem ciasto smakowało inaczej lepiej. Serdecznie polecam wszystkim nawet sceptycznie nastawionym!
Aniu serdecznie dziękuję za ten komentarz <3 Bardzo się cieszę, że również Ty się do niego przekonałaś 🙂 Pozdrawiam :*
Dzisiaj zrobilam pierwszy raz ciasto z Pani przepisu.
Juz powoli gestnieje;)
az nie moge sie doczekac efektu koncowego, czym na pewno sie podziele 😉
pozdrawiam
Super 🙂 CZekam na recenzję 🙂
Goście i domownicy zachwyceni, ciasto wyjątkowe, mało słodkie co jest wielkim plusem przy świątecznym zasłodzeniu. Polecam!
Mnie też masa wyszła super, niektóre budynie np z aldka maja chyba mniejsza zawartosc proszku a biszkopt wyszedł mi dobry chociaż tez dodałam łyzeczke proszku do pieczenia.Dziękuję i pozdrawiam
Bardzo się cieszę, dziekuję za wiadomość! Pozdrawiam Serdecznie 🙂
Witam.
Robiłem ciasto i wyszło idealne. Dałem troche mniej mąki i wiecej kakao, zeby bylo bardziej czekoladowe i użyłem budyniu o smaku krówkowym. Do nasączenia użyłem kawy rozpuszczalnej z likierem kawowym.
Bardzo miło mi to słyszeć 🙂 🙂 POzdrawiam serdecznie!
W przepisie do biszkopta brakuje proszku do pieczenia – ja dodałam 2 łyżeczki i wyszedł idealny. Niestety nie wyszła masa budyniowa, mimo, że robiłam zgodnie z przepisem była bardzo rzadka i nie zastygła, przez co ciasto pływało i straciło swój urok. Dowiedziałam się, że masło nie powinno być roztapiane, a już na pewno nie gotowane z mlekiem. Powinno się miękką kostkę masła utrzeć w mikserze, a następnie dodać zagotowany na mleku budyń i tak przygotowaną masę wykładać na biszkopt.
Zle proporcje. Kremu wyszło dużo , a biszkopt cieniutki. Zaufałam przepisowi, a nie urósł, bo zresztą nie miał od czego. W porównaniu do reszty tak mało, ze 2 gi raz musiałam piec aby dorabiać i skorzystałam z dolnego przepisu, ale dalej mały i cienki i twardy.