OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Sernik “Straciatella” (bez pieczenia)

21 stycznia 2016

Email
Print Friendly

 

Co powicie na  sernik z dodatkiem ubitej śmietanki i sporej ilości kawałków mlecznej czekolady? ;) Dodam jeszcze, że sernik jest przygotowany na spodzie z czekoladowych herbatników, którego oczywiście nie trzeba piec, wystarczy pokruszyć ciasteczka i wymieszać  z roztopionym  masłem, do którego również dodałam kilka kostek czekolady-wspaniale smakuje :) Prosty, szybki, pyszny sernik bez pieczenia - skusicie się? ;)

 

 

 

 

Składniki na tortownicę o średnicy (21-22 cm) lub kwadratową blaszkę o boku 20 cm:

na kruchy spód:

150 g czekoladowych herbatników

90 g masła

30 g mlecznej lub gorzkiej czekolady (2 paski)

na sernik:

500 g twarogu sernikowego w wiaderku (zimnego)

2 szklanki schłodzonej śmietanki kremówki 30% (można część zastąpić jogurtem)

1 niepełna szklanka cukru pudru

2  łyżki żelatyny

100 ml wrzątku

170g  mlecznej czekolady (pozostała część + jedna tabliczka)

Uwaga: Można podwoić składniki i zrobić sernik na dużą blachę (25 na 32 cm) :). Jeżeli lubicie kwaśniejsze w smaku serniki, zamiast 1 szklanki śmietanki dodajacie szklankę jogurtu. Im więcej czekolady w serniku tym jest smaczniejszy :) 

 

Herbatniki umieścić w woreczku i rozdrobnić je wałkiem.

W rondelku umieścić masło, dodać czekoladę i roztopić całość na podgrzewając na małym ogniu. Wlać do pokruszonych herbatników ,dokładnie wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ubić używając np. szklanki. Umieścić w chłodnym miejscu na około 15 minut.

Rozpuścić żelatynę we wrzątku. (Jeśli masz z tym problem zerknij tutaj).

Przygotować masę sernikową. Śmietankę ubić . W osobnej misce umieścić twaróg i cukier puder- zmiksować do połączenia, dodać ubitą śmietankę i jeszcze chwilę ubijać. Czekoladę zetrzeć na tarce lub drobno posiekać, dodać do masy i zmiksować. Na koniec wlać jeszcze lekko ciepłą żelatynę i dokładnie zmiksować całość-szybko i energicznie. Przelać na  czekoladowy spód, wyrównać, wstawić do lodówki na minumum 2-3 godziny i można podawać :)

Rada: Sernik najlepiej schładzać i przechowywać w szczelnym pojemniku na ciasto w lodówce.

 

 

Dodaj komentarz

Szklanka jaka pojemność ma u Pani

Zawsze 250 ml  🙂

pysze ciasto szybko znika ze stołu 🙂 proste w wykonaniu 🙂

Dziękuję Marta za miłą wiadomość :*

Ciasto pyszniutkie, bardzo szybko się robi i równie szybko znika. Dziękuję za rewelacyjny przepis.

Bardzo się cieszę <3 Dziękuję za taką miłą wiadomość :*

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl