OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Zbożowe ciastka z sezmem

18 stycznia 2016

Email
Print Friendly

 

Ciastka na Dzień Dobry :) Są proste w przygotowaniu, smakują wybornie, no i można je jeść bez wyrzutów sumienia ;) Świetne na drugie śniadanie do pracy lub szkoły, dają dużo energii i cennych składników, a przechowywane w szczelnym pojemniku długo zachowują świeżość. Są kruchutkie, mało słodkie, delikatnie chrupiące i mają charakterystyczny posmak sezamu. Polecam wypróbować jeżeli lubicie zdrowe przekąski, a sklepowe zbożowe ciasteczka są dla Was (podobnie jak dla mnie) zbyt słodkie. Jest to kolejny przepis z moich zapisków, ciasteczka wielokrotnie przeze mnie pieczone, uwielbiamy je :)

 

 

Składniki na około 16-18 dużych ciastek:

120 g płatków owsianych

40 g sezamu

70 g cukru trzcinowego

80 g mąki żytniej/pszennej pełnoziarnistej

1/3 łyżeczki soli

120 g miękkiego masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki wody

 

Płatki, sezam i cukier trzcinowy rozdrobnić w malakserze . Przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki i zagnieść całość. Wałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 5 mm- papier można delikatnie oprószyć mąką. Wycinać kółka o średnicy 7 cm (używałam szklanki) przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.(Polecam użyć dużej blachy z wyposażenia piekarnika).

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C i piec ciastka około 13-15 minut. Smacznego :)

`

 

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl