Zbożowe ciastka z sezmem
18 stycznia 2016
C
iastka na Dzień Dobry :) Są proste w przygotowaniu, smakują wybornie, no i można je jeść bez wyrzutów sumienia ;) Świetne na drugie śniadanie do pracy lub szkoły, dają dużo energii i cennych składników, a przechowywane w szczelnym pojemniku długo zachowują świeżość. Są kruchutkie, mało słodkie, delikatnie chrupiące i mają charakterystyczny posmak sezamu. Polecam wypróbować jeżeli lubicie zdrowe przekąski, a sklepowe zbożowe ciasteczka są dla Was (podobnie jak dla mnie) zbyt słodkie. Jest to kolejny przepis z moich zapisków, ciasteczka wielokrotnie przeze mnie pieczone, uwielbiamy je :)
Składniki na około 16-18 dużych ciastek:
120 g płatków owsianych
40 g sezamu
70 g cukru trzcinowego
80 g mąki żytniej/pszennej pełnoziarnistej
1/3 łyżeczki soli
120 g miękkiego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wody
Płatki, sezam i cukier trzcinowy rozdrobnić w malakserze . Przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki i zagnieść całość. Wałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 5 mm- papier można delikatnie oprószyć mąką. Wycinać kółka o średnicy 7 cm (używałam szklanki) przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.(Polecam użyć dużej blachy z wyposażenia piekarnika).
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C i piec ciastka około 13-15 minut. Smacznego :)
`
Dodaj komentarz