Ciasto “Raffaello” by mysweetworld.pl
16 lutego 2016
Pewnie spotkaliście się z ciastem „Raffaello”- ile blogów, tyle przepisów ;) Dziś zapraszam Was na moją wersję :) I będę bardzo nieskromna- wybaczcie ;) To ciasto to poezja, jest boskie i naprawdę przypomina w smaku słynne pralinki, ale jest mniej słodkie.
Jego baza to pyszny chrupiący spód migdałowo-kokosowy bardzo prosty do zrobienia i to właśnie on wnosi wiele smaku, następnie mamy delikatny krem <3 <3 powstały z połączenia śmietanki, białej czekolady i mleka kokosowego…mmmniam, a na wierzchu słodka polewa (która smakuje jak nadzienie z raffaello) i posypka kokosowa <3 Ciasto proste, a takie wyśmienite… Chcecie zrobić coś wyjątkowego, dla swoich gości? Zróbcie moje „Raffaello”, a obiecuję, że będziecie zadowoleni :)
Rada: Ciasto przygotowuje się bardzo sprawnie w tzw. międzyczasie, najlepiej jednak rozłożyć jego zrobienie na dwa dni. Wieczorem przygotować spód ciasta oraz podgrzać śmietankę i roztopić w niej białą czekoladę, następnie schłodzić. Następnego dnia rano dokończyć ciasto. W
olisz opcję "bez pieczenia" zerknij do wskazówek poniżej :)
Składniki na kwadratową blaszkę 20/20 cm LUB okrągłą tortownicę o śr. 21-23 cm:
na spód:
dwa białka z dużych jaj
szczypta soli
115 g cukru
1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej
50 g zmielonych migdałów (zmieliłam sama w maszynce do mielenia orzechów)
20 g wiórków kokosowych
na krem:
500 ml śmietanki kremówki 30%
2 tabliczki białej czekolady po 100g (lub jedna jeśli wolisz mniej słodkie-ja dałam dwie)
1 puszka (400ml) mleka kokosowego (zimnego)
2 czubate łyżki żelatyny
60 ml wrzątku
na polewę:
1 tabliczka białej czekolady
40 g masła
1 łyżka mleka (opcjonalnie)
dodatkowo:
wiórki kokosowe posypania ciasta
pralinki raffaello do dekoracji (jeśli akurat macie)
Przygotować spód. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni C. W niedużym naczyniu umieścić białka (dokładnie oddzielone od żółtek) dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę (nie przebić białek) dodać cukier i ubijać, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Dodać migdały, wiórki i skrobię następnie zmiksować do połączenia. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie wyrównać na całej powierzchni (jeżeli ciasto będzie nierówne w cieńszych miejscach może sie przypalać), umieścić w rozgrzanym piekarniku, piec godzinę. (Paradoksalnie z zewnątrz spód jest nieco jasniejszy niż w środku). Wyjąć blaszkę z piekarnika,razem z papierem wyjąć ciasto z formy, rozwałkować wałkiem- dzięki temu będzie równy (popęka z góry, ale tym nie należy się przejmować ), umoeścić ponownie z papierem w blaszce i wystudzić. Spód będzie twardy, ale skruszeje pod wpływem wilgoci z kremu.
Rada: Jeżeli zauważycie,że Wasz piekarnik piecze mocniej- można zmniejszyc nieco temperaturę.
Gdy spód się piecze…Śmietankę podgrzać w rondelku prawie do wrzenia i zdjąć z palnika. Wrzucić połamaną czekoladę i odstawić na dwie minuty, po tym czasie dokładnie wymieszać rózgą kuchenną, wystudzić i schłodzić pod przykryciem przez co najmniej kilka godzin w lodówce (najlepiej całą noc).
Przygotować krem. Żelatynę rozpuścić w podanej ilości wrzątku. W misce umieścić schłodzoną masę czekoladowo-śmietankową, ubić (nie musi być sztywna, ale dość „napuszona”) dodać mleko kokosowe i jeszcze chwilę ubijać. Wlać jeszcze ciepłą żelatynę i dokładnie zmiksować. Wylać na przygotowany spód i schładzać przez minimum 2 godziny w lodówce (wierzch formy zabezpieczyć folią spożywczą).
Gdy masa stężeje przygotować polewę. Białą czekoladę umieścić razem z masłem w misce i podgrzewać w kąpieli wodnej (na garnku z lekko gotującą się wodą), dokładnie wymieszać gdy staną się płynne. W pewnym momencie czekolada może wyglądać jakby się zwarzyła, wtedy dodać łyżkę mleka i dalej podgrzewać w kąpieli wodnej i mieszać, aż będzie gładka. Wystudzić, rozsmarować na cieście i posypać obficie wiórkami kokosowymi. Można jeszcze schłodzić przez godzinkę lub od razu podawać udekorowane pralinkami raffaello :)
WSKAZÓWKI: Bardzo się śpieszysz, albo nie lubisz się ze swoim piekarnikiem ;) ? Możesz przygotować spód z rozdrobnionych ciasteczek np. „Łakotek” kokosowych (120g) wymieszanych z 80g roztopionego masła, następnie ubić na dnie foremki, schłodzić kilka minut w zamrażarce. Dodatkowo do masy możesz dodać łyżkę likieru Malibu lub Amaretto :) Jeżeli chcesz by masa miała piankową konsystencję, przed rozpoczęciem ubijania dodaj opakowanie "śnieżki light" (masa będzie słodsza). Masz problem z żelatyną zerknij TUTAJ. Ciasto przechowywać w pojemniku w lodówce.
Dodaj komentarz
Wykonałam ,niestety nie dało się zaserwować gościom ,spod i wierzch b.twardy zaś środek mięciutki .Zamroziłam w innym czasie podam jako deser lodowy 😉.Nie poddaję się kolejny raz będzie odpowiednio zmodyfikowany 🤪
Mleko kokosowe dodajemy całe czy tylko tą gęstą jego część?
Dodajemy całe 🙂
Witaj, czy można by zastąpić mleko skondensowane?
Niestety moje dzieci nie mogą jeść produktów z laktozą. Kremówką?
Cześć Margaret 🙂 W tym przepisie nie wspominam o mleku skondensowanym … 😉 Ale owszem śmietanka, czekolada z pewnością mają laktozę-niestety nie wiem czym skutecznie można je zastąpić by smak ciasta pozostał pyszny. POzdrawiam :*
Witam chciałam zapytać jak zwiększyć ilość składników na blaszkę 25×36?
I jeśli jest taka możliwość czy da się zrobić jaśniejszy spód może za pomocą tych ciasteczek?
Witam 🙂 Zrobiłabym krem z półtorej porcji, a jeśli chodzi o spód to najjaśniejszy byłby jasny biszkopt z 4-5 jaj, bo masa ciasteczkowa ma podobny kolor. Odpowiednie proporcje znajdziesz w zakładce PORADY po prawej stronie na blogu. 🙂
Ja miałam identycznie, krem nie stężał 😥😳
Cześć Asiu, mam pytanie jak roztapiałaś żelatynę? Bo tylko ona może być temu winna 🙁 Ja zawsze kupuję tę z firmy gellwe i rozpuszczam we wrzątku, nigdy nie podgrzewam i nie używam mikrofalówki, bo wystarczy chwilka za długo, a żelatyna traci swoje właściwości… Przymieżam się też do wypróbowania żelatyny w listkach.
co zrobić gry krem niechce stężec? ?
Gdy po kilku godzinach nie stężał, to jest mała szansa, że jeszcze stężeje 🙁 coś musiało być nie tak z żelatyną 🙁